
Minerali, na katere pogosto pozabimo, a jih telo potrebuje
S hrano bi morali dobiti vse pomembne snovi, ki so potrebne za delovanje organizma.

Običajno opozarjamo na pomanjkanje različnih vitaminov, še posebno pozimi, pri tem pa pozabljamo na minerale, ki so prav tako zelo pomembni. Naj vas spomnimo, kakšna je njihova vloga in v kateri hrani jih najdemo.
Kalcij
Skoraj vsem je znano, da morajo imeti dovolj kalcija nosečnice, saj je pomemben za tvorbo kosti in zob, za pravilno delovanje živcev in enakomeren utrip srca, za strjevanje krvi, rast in krčenje mišic. Kalcij najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, v jetrcih in oreških, največ v mandeljnih.
Preberite tudi:
- Ugodno vplivajo na vnetja in blažijo simptome sladkorne bolezni
- Se zbujate s suhimi usti, koža je izsušena, oči pa pekoče?
- Spremembe na nohtih razkrivajo vaše zdravstveno stanje
Baker
Manj znani mineral, ki pa je zelo pomemben za tvorbo kosti, za pravilno sestavo krvi, vpliva na duševno zdravje. Dobimo ga v stročnicah, posebno v fižolu, v orehih, jetrcih in drugi drobovini, v rozinah, svežem avokadu, ribah in morskih sadežih.
Krom
Ta je pomemben za uravnavanje sladkorja v krvi in za dobro prebavo. Če nam manjka energije, nam verjetno manjka tudi kroma. Dovolj ga bomo dobili iz žitnih kalčkov, polnozrnatega kruha, kvasa in olja iz žitnih zrn.
Jod
Jod je pomemben za ščitnico, presnovo, energijo in nasploh za psihofizični razvoj. Dobimo ga v jodirani soli in morski hrani, še posebno v algah.
Železo
Potrebno je otrokom za rast (zato so jih nekoč silili s špinačo, dokler niso odkrili, da so na nekem inštitutu napačno izračunali vsebnost železa, ki je v resnici desetkrat manjša), za tvorbo krvi in za odpornost. Najdemo ga v ribah, jajcih, perutnini, drobovini – še posebno v jetrih in pšeničnih kalčkih.
Magnezij
Pomemben je za prebavo in krvni sladkor, pomanjkanje povzroča bolečine v mišicah, najdemo ga v otrobih, medu, zeleni zelenjavi, oreških in morski hrani.
Mangan
Mangan je pomemben za delovanje encimov, brez njega se ne aktivira vitamin E, vpliva na presnovo maščob in ogljikovih hidratov. Najdemo ga v bananah, zeleni, žitaricah, jetrcih, ananasu, v rumenjaku in zelenolisti zelenjavi.
Fosfor
Fosfor je pomemben za tvorbo kosti in zob, pospešuje rast in obnavlja celice, vpliva na delovanje ledvic in krčenje mišic – tudi srca – in je pomemben za izrabo vitaminov. Največ ga je v jajcih, ribah, žitu, rumenem siru in perutnini.
Kalij
Ta vpliva na utrip srca, na rast, na krčenje mišic (če ga zmanjka, čutimo bolečine v mišicah!) in na živce. Dobimo ga v bananah, figah, dateljnih, arašidih, rozinah, morski hrani in paradižniku.
Selen
Selen povečuje odpornost proti raku in skrbi za pravilno delovanje trebušne slinavke. Najdemo ga v jajcih, žitu, ribah, mesu in naravnem rižu.
Cink
Pospešuje celjenje ran, presnavljanje ogljikovih hidratov in nekaterih vitaminov, fosforja in beljakovin. Dobimo ga v kvasu, jetrih, morski hrani, gobah, soji in sončničnih semenih.
Trenutno
9 °C
Oblačno
ponedeljek, 10. 3
Deževno
torek, 11. 3
Oblačno
sreda, 12. 3
Deževno
7-dnevni obeti