Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdravje v hrani
Čas branja 2 min.

Minerali, na katere pogosto pozabimo, a jih telo potrebuje


Sonja Grizila/Revija Jana
7. 3. 2025, 19.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

S hrano bi morali dobiti vse pomembne snovi, ki so potrebne za delovanje organizma.

Profimedia
Železo med drugim skrbi tudi za optimalno delovanje imunskega sistema.

Običajno opozarjamo na pomanjkanje različnih vitaminov, še posebno pozimi, pri tem pa pozabljamo na minerale, ki so prav tako zelo pomembni. Naj vas spomnimo, kakšna je njihova vloga in v kateri hrani jih najdemo.

Kalcij

Skoraj vsem je znano, da morajo imeti dovolj kalcija nosečnice, saj je pomemben za tvorbo kosti in zob, za pravilno delovanje živcev in enakomeren utrip srca, za strjevanje krvi, rast in krčenje mišic. Kalcij najdemo v mleku in mlečnih izdelkih, v jetrcih in oreških, največ v mandeljnih.

Preberite tudi:

Baker

Manj znani mineral, ki pa je zelo pomemben za tvorbo kosti, za pravilno sestavo krvi, vpliva na duševno zdravje. Dobimo ga v stročnicah, posebno v fižolu, v orehih, jetrcih in drugi drobovini, v rozinah, svežem avokadu, ribah in morskih sadežih.

Krom 

Ta je pomemben za uravnavanje sladkorja v krvi in za dobro prebavo. Če nam manjka energije, nam verjetno manjka tudi kroma. Dovolj ga bomo dobili iz žitnih kalčkov, polnozrnatega kruha, kvasa in olja iz žitnih zrn.

Jod 

Jod je pomemben za ščitnico, presnovo, energijo in nasploh za psihofizični razvoj. Dobimo ga v jodirani soli in morski hrani, še posebno v algah.  

Železo

Potrebno je otrokom za rast (zato so jih nekoč silili s špinačo, dokler niso odkrili, da so na nekem inštitutu napačno izračunali vsebnost železa, ki je v resnici desetkrat manjša), za tvorbo krvi in za odpornost. Najdemo ga v ribah, jajcih, perutnini, drobovini – še posebno v jetrih in pšeničnih kalčkih.

Profimedia
Kalcij sodeluje pri mišičnih funkcijah, delovanju srca in živčnega sistema ter pri nekaterih drugih biokemičnih procesih.

Magnezij

Pomemben je za prebavo in krvni sladkor, pomanjkanje povzroča bolečine v mišicah, najdemo ga v otrobih, medu, zeleni zelenjavi, oreških in morski hrani.

Mangan 

Mangan je pomemben za delovanje encimov, brez njega se ne aktivira vitamin E, vpliva na presnovo maščob in ogljikovih hidratov. Najdemo ga v bananah, zeleni, žitaricah, jetrcih, ananasu, v rumenjaku in zelenolisti zelenjavi.

Fosfor

Fosfor je pomemben za tvorbo kosti in zob, pospešuje rast in obnavlja celice, vpliva na delovanje ledvic in krčenje mišic – tudi srca – in je pomemben za izrabo vitaminov. Največ ga je v jajcih, ribah, žitu, rumenem siru in perutnini.

Kalij 

Ta vpliva na utrip srca, na rast, na krčenje mišic (če ga zmanjka, čutimo bolečine v mišicah!) in na živce. Dobimo ga v bananah, figah, dateljnih, arašidih, rozinah, morski hrani in paradižniku.

Selen 

Selen povečuje odpornost proti raku in skrbi za pravilno delovanje trebušne slinavke. Najdemo ga v jajcih, žitu, ribah, mesu in naravnem rižu.

Cink

Pospešuje celjenje ran, presnavljanje ogljikovih hidratov in nekaterih vitaminov, fosforja in beljakovin. Dobimo ga v kvasu, jetrih, morski hrani, gobah, soji in sončničnih semenih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.