V Sloveniji število bolnikov s sladkorno boleznijo strmo raste. Z zdravili za sladkorno bolezen se je leta 2010 zdravilo približno 92.000 ljudi, leta 2018 pa že 114.000. 90 odstotkov bolnikov ima sladkorno bolezen tipa 2.
Pri zdravih ljudeh hormon inzulin premakne glukozo (sladkor) iz krvi v celice, ki jo spremenijo v energijo. Toda pri sladkorni bolezni tipa 2 telo inzulina ne uporablja ali ne proizvaja pravilno in glukoza se kopiči v krvi, namesto da bi jo celice uporabile.
Preberite tudi:
- Suhe slive izboljšajo prebavo in zmanjšajo holesterol
- Ali lahko prediabetes vodi v demenco?
- Priljubljeno olje, ki pomaga pri zaprtosti in krepi pljuča
Če sladkorne bolezni ne upravljamo pravilno, lahko sčasoma povzroči številne zdravstvene težave, vključno s srčno-žilnimi boleznimi, visokim krvnim tlakom, poškodbami živcev, poškodbami oči in izgubo vida, boleznijo ledvic ter težavami s stopali.
Diabetiki morajo vedno zelo paziti na prehrano, ki je vir glukoze v krvi. Na srečo pa zdrava prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, lahko odloži ali celo prepreči razvoj sladkorne bolezni, izboljša počutje bolnikov in omili zdravstvene težave – še posebej če je na meniju zelenjava modre in vijolične barve.
Posezite po modro-vijoličnem
Koristi sadja in zelenjave znanstveniki pripisujejo visokim koncentracijam polifenolov. Mednje sodijo tudi antociani, ki obarvajo rastline v rdeče-oranžno in modro-vijolično. Študije v Združenih državah in na Finskem so pokazale, da uživanje živil, bogatih z antociani, zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 in jo pomaga obvladovati. Antociani namreč vplivajo na presnovo energije, vnetja in črevesni mikrobiom.

Njena.si
Veliki rotarijski ples: Nadaljevanje 35-letne tradicije
Kar nekaj študij je bilo že namenjenih boljšemu razumevanju protidiabetičnih učinkov antocianov.
Nov pregledni članek, objavljen v Journal of Agricultural and Food Chemistry, pa se je osredotočil predvsem na eno od dveh vrst teh polifenolov. Glede na svojo molekularno strukturo so antociani razdeljeni v 2 kategoriji: acilirane in neacilirane.
Prvi so stabilnejši in odpornejši proti prebavi. Zaradi tega se v želodcu in zgornjem delu črevesa ne prebavijo in ne absorbirajo, temveč preidejo v debelo črevo, kjer jih v veliki meri razgradijo črevesni mikroorganizmi. Najdemo jih v rdeči redkvi, vijolični koruzi, črnem korenju, rdečem zelju in vijoličnem sladkem krompirju.
Bezeg, robide in črni ribez pa vsebujejo predvsem neacilirane antociane. Avtorji študije ugotavljajo, da so acilirani antociani morda boljši borci proti diabetesu kot neacilirani. Zelenjava in sadje iste barve pa se razlikujejo tudi v količini in sestavi škroba ter sladkorja, ki jih eni in drugi vsebujejo.
Antociani spodbujajo zdravje črevesja
Raziskovalci so na živalih preučevali učinke različnih antocianov na bakterije, ki živijo v črevesju. Pri hranjenju s črnim rižem, denimo, so se nekatere bakterije namnožile, vključno s tistimi, ki spodbujajo izločanje inzulina. Dokazali so že tudi, da vijolični sladki krompir in grozdje concord vplivata na črevesni mikrobiom s spodbujanjem rasti koristnih bakterij, zaviranjem rasti škodljivih bakterij in proizvodnjo maščobnih kislin, ki so koristne za zdravje črevesja ter nadzor glikemije.
Eden od farmakoloških učinkov antocianov je tudi zaviranje encimov za prebavo ogljikovih hidratov, kar skrbi za manj glukoze v krvi. Poleg tega so raziskave pokazale, da antociani aktivirajo presnovne poti glukoze in lipidov v jetrih ter mišicah, kar prav tako prispeva k znižanju ravni glukoze v krvi. V študiji diabetičnih miši je bila pri tistih, ki so prejemale izvleček plodov murve, raven glukoze v krvi na koncu za približno 30 odstotkov nižja kot pri miših, ki izvlečka niso prejemale.
Še ena pomembna lastnost antocianov pa je zmanjševanje vnetja. Uživanje ogljikovih hidratov ali maščob namreč sproži kratkotrajen vnetni imunski odziv. Običajno vnetje hitro mine, če pa ne, lahko postane kronično. Kronično vnetje lahko poškoduje celice trebušne slinavke, ki izločajo inzulin, kar lahko povzroči debelost, inzulinsko rezistenco in sladkorno bolezen tipa 2. Zelenjavni mavrici na krožniku zato ne sme manjkati vijolične barve.