Pomagajmo si sami

Kaj jesti, če imate težave z jetri?

Sonja Grizila/Revija Jana
25. 2. 2025, 18.00
Deli članek:

Če smo utrujeni in oslabeli, če imamo vročino, ne da bi bili prehlajeni, če nas koža srbi, je treba pomisliti na težave z jetri.

Profimedia
Če nas pod desnim rebrnim lokom na otip boli, pomeni, da so jetra povečana in najbrž tudi otrdela.

Bolezni jeter, največjega in najbolj zapletenega organa v telesu, prihajajo po tihem in brez očitnih opozorilnih znakov, zaplete pa se lahko ob kakšnih nezmernih prenajedanjih in pitju alkohola. Komaj so se poslovili decembrski prazniki, že je tu pust, pred nami je velika noč. Hkrati se lahko oglasijo žolč in žolčni kamni, posledično pa tudi trebušna slinavka.

Preberite več:

Kakšna so opozorila?  

Če smo utrujeni in oslabeli, če nimamo teka in hujšamo, če nas tu in tam obhaja slabost, če imamo vročino, ne da bi bili prehlajeni, če imamo povišan srčni utrip, krvni tlak pa nižji kot običajno, če nas koža srbi in se pojavljajo mrežasto razvejane površinske žilice, je pametno iti k zdravniku na pregled.

Nikar ne mislite, da imajo prizadeta jetra samo alkoholiki. Jetrnih bolezni je namreč veliko.

Napak je misliti, da imajo prizadete jetra samo alkoholiki! Jetrnih bolezni je kar nekaj, znani so tudi virusni hepatitisi, ki jih je kar nekaj vrst, nenalezljive jetrne bolezni zadenejo lahko že zelo mlade ljudi, zato je treba biti nadvse pozoren. Slabo počutje je lahko le začasno, lahko pa je tudi znamenje, da naša jetra niso v najboljšem stanju, še posebej če nas pod desnim rebrnim lokom na otip boli, kar pomeni, da so jetra povečana in najbrž tudi otrdela.

Rakek_emb_skupina03

Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Žlico švedske grenčice

Kakorkoli že, ne čakajmo, da pridemo na vrsto pri zdravniku, treba bo na dieto, brez tega si ne bomo opomogli. Samoumevno je, da se je treba izogniti prav vsemu alkoholu, le žlico švedske grenčice na dan (ki seveda vsebuje alkohol) je priporočljivo spiti. Odpovedati se je treba maščobam živalskega izvora, z rastlinskim oljem pa je treba biti varčen.

Mesa jejmo zelo malo, naj bo začimba (perutnina, kunec) in naj bo kuhano ali dušeno, nikakor pa pečeno. Izogibati se je treba  mastnih omak, bešamelov, prežganja, stročnic (še posebej suhega fižola, graha, čičerike in soje) in koščičastega sadja, razen češenj in sliv.

Kaj pomaga?

Med čaji je učinkovita mešanica enakih delov kamilice, mete, pirnice in žajblja.

Predvsem zelenjava, med drugim korenček, pesa, redkvice, špinača, blitva, kostanjev med v čaju in suhe slive, ki jih namočimo čez noč in pred tremi glavnimi obroki pojemo po deset. Pomaga kozarec soka iz črnega grozdja pred kosilom – kura naj traja tri tedne. Med čaji je učinkovita mešanica enakih delov kamilice, mete, pirnice in žajblja (žlico zeli prelijemo s pol litra kropa, pijemo po požirkih pred jedjo). V trgovini z zelišči si kupimo ajurvedsko triphalo, ki pomaga razstrupiti jetra (vzamemo po dve zeliščni tableti na dan), dan pa začnimo z velikim kozarcem vroče vode s sokom pol limone.