Zdravje

Je meso zdravo ali škodljivo?

Uredništvo Revija Bodi zdrava
1. 2. 2025, 19.45
Posodobljeno: 4. 3. 2025, 09.13
Deli članek:

Ali je meso zdravo ali škodljivo za vaše telo? Spoznajte koristi in slabosti uživanja mesa ter kako za zdravje vključiti rastlinske beljakovine v vašo prehrano.

Shutterstock
V tem zimskem času klobasa na štirinajst dni gotovo ne škodi, vsak dan pa je že lahko problem

Način prehranjevanja, ki je Slovencem domač, vsebuje precej mesa – naj popolnoma obrnemo list in se podamo v veg(etarij)anske vode, da bi ohranili zdravje? Vprašanj je veliko, odgovori pa redko jasni, zato smo v poplavi informacij na pomoč poklicali strokovnjakinji za prehrano. Kaj v njem nam škodi? In kaj v njem je to, kar nam dobro dene?

Kaj pomeni "zdravo" v prehrani?

Preden se začnemo pogovarjati o tem, ali je meso zdravo ali ne, je treba določiti, kaj sploh pomeni zdravo. Zdravo je pojem, ki nas danes zelo prevzema in vsak si zdravo prehrano razlaga po svoje, pravi Mojca Koman, univ. dipl. inž. živilske tehnologije. Stroka trdi, da je zdrava vsaka tista hrana, ki človekovemu organizmu zagotavlja vse potrebne hranilne snovi. Se pravi vsak dan, daljše časovno obdobje.

Meso kot vir aminokislin

Zdrava prehrana vključuje ustrezno ravnotežje hranilnih snovi. Meso je bogat vir kakovostnih beljakovin, ki vsebujejo esencialne aminokisline. Te aminokisline so nujno potrebne za naše telo in jih moramo zaužiti s hrano. Esencialne aminokisline so: histidin, izolevcin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan, valin. Meso je pomembno tudi zaradi svoje vsebnosti vitaminov B-kompleksa, še posebej vitamina B12.

Shutterstock
Tako kot za vse ostale stvari tudi za meso velja, da ni vsak kos enake kakovosti, zato ne vsebuje enake količine koristnih snovi.

Kako kakovost mesa vpliva na zdravje?

Kakovost mesa je ključnega pomena za zdravje. Odvisna je od načina reje (prosta reja je najboljša), vrste živali, teže, starosti, spola in prehrane. Pomembno je tudi ravnanje z mesom pred in po zakolu, saj to vpliva na hranilne vrednosti mesa.

nlb, kredit, stanovanjski-kredit, zeleni-kredit, hipotekarni-kredit

Izpostavljeno

Si želite na svoje, a potrebujete kredit?

Kako najbolje pripraviti meso za zdravje?

Visoke temperature lahko sproščajo rakotvorne snovi, zato je pomembno, da pri kuhanju ne uporabljamo preveč vročih temperatur. Izogibajte se zažgani pečenki, močno prekajenemu mesu ali mesu, pečenemu do prekomerne zapečenosti. Zmerno kuhanje in peka na nizkih temperaturah sta boljša izbira za ohranitev hranilnih snovi v mesu.

Prehranski nasveti: Kombiniranje rastlinskih in živalskih beljakovin

Profimedia
Čičerika je dober vir rastlinskih beljakovin.

Čeprav zmerno uživanje kakovostnega mesa prinaša številne koristi, naj meso ne bo edini vir beljakovin na našem krožniku. Priporočljivo je, da meso kombiniramo z rastlinskimi beljakovinami, kot so stročnice, oreščki in semena. Kombinacija rastlinskih in živalskih beljakovin zagotavlja boljšo biološko vrednost prehrane.

Ali je meso nujno za naše telo?

Meso ni nujno potrebno za naše zdravje, če znamo sestaviti uravnotežen obrok z drugimi živili. Telo lahko prejme vse potrebne hranilne snovi iz rastlinskih virov, kot so zelenjava, stročnice in polnovredna žita. Tako lahko dosežemo zadostne količine železa, ki jih običajno pridobimo iz mesa.

Rastlinske alternative mesu

Čeprav meso vsebuje veliko železa, lahko z rastlinskimi viri, kot so suhe marelice, radič, regrat, rdeča pesa, sezam, sojina hrana in polnovredni kruh, dosežemo enako, če ne večjo raven železa. Pomembno je, da se zavedamo, da meso ni edini vir teh hranil, vendar ima svoje mesto v uravnoteženi prehrani.

Za optimalno zdravje je pomembno, da se prehranjujemo uravnoteženo. Meso naj bo del tega ravnotežja, vendar ni nujno, da je vsak dan na našem krožniku. Z vključitvijo različnih virov beljakovin, tako rastlinskih kot živalskih, bomo zagotovili dovolj vseh potrebnih hranilnih snovi.