Vitamini in minerali

Kivi za urejeno prebavo, odličen spomin in zimo brez prehladov

Milka Kleč
29. 11. 2024, 22.00
Deli članek:

Tokrat pozornost namenjamo sadežu, ki ga zadnja leta gojimo po vsej Sloveniji.

Shutterstock
V kiviju je visok delež vlaknin, ki pripomorejo k boljši prebavi.

Sadeži kivija, ki jih zadnja leta poleg jabolk in krompirja pogosto najdemo v slovenskih kleteh, niso zgolj okusni, ampak tudi zdravilni. Z uživanjem kivija nikar ne skoparite, prav tako ne pretiravajte, saj prevelike količine povzročijo drisko.

Od kod prihaja

Kivi izvira iz Kitajske, kjer so ga sprva imenovali kitajska kosmulja. V začetku 20. stoletja so sadež pripeljali na Novo Zelandijo, kjer so ga poimenovali po ptiču, saj rjava in kosmata lupina sadeža spominja na pernatega soimenjaka. Kivi je postal simbol otoške države v južnem Tihem oceanu, kjer so hitro spoznali njegove dobrodejne učinke. Ste vedeli, da kivi spada med najbolj hranljiva in zdrava živila, saj vsebuje več mineralov in vitaminov na gram kot večina sadja?

100 gramov kivija zadosti kar 154 odstotkom dnevnih potreb po vitaminu C.

Vitamin C

Ta vitamin je v prehodnih obdobjih, ko so na pohodu virusi in druga prehladna obolenja, še kako pomemben. Če pri vitaminu C najprej pomislite na limone ali pomaranče, naj vam povemo, da ga je v kiviju dvakrat več. Sto gramov kivija zadosti kar 154 odstotkom dnevnih potreb po vitaminu C. Če boste zaužili en sam kivi, boste skoraj povsem zadostili potrebi po tem vitaminu.

Vitamin E

Vitamin E v telo običajno vnesemo z rastlinskimi olji, kot so sončnično, oljčno ali bučno olje, prav tako so dober vir oreščki, koruza, pšenični kalčki in soja. Potrebam po njem lahko zadostite tudi z nizkokaloričnim kivijem. Zadostna količina vitamina E, ki je med drugim močan antioksidant, telo varuje pred srčno-žilnimi boleznimi, aterosklerozo in neplodnostjo.

Profimedia
Vitamin E telo varuje pred srčno-žilnimi boleznimi.

Folna kislina

Kot je znano, folne kisline telo ne more proizvajati samo, a je pomembna zlasti za ženske, ki želijo zanositi, oziroma za nosečnice. Številne zato jemljejo različne tablete ali druge pripravke, s katerimi bi zadostile potrebam, vendar je eden od načinov tudi, da uživamo kivi. Že dva kivija na dan bosta poskrbela za zadostno količino folne kisline, ki ima pomembno vlogo pri hitrih celičnih delitvah, plod varuje pred nevrološkimi motnjami in pomaga pri razvoju možganov, lobanje ter hrbtenjače. Dokazano folna kislina preprečuje srčno-žilne bolezni, možgansko kap, raka, debelost, depresijo, izboljša spomin in lajša vročinske oblive v menopavzi.

Foto 1

Zanimivosti

25 let Božičnega jogurta Zelene doline prinaša praznično knjigo Skrivnostni božični recept

V kiviju je veliko kalija, ki je nepogrešljiv za uravnavanje telesnih tekočin in količine elektrolitov ter pozitivno vpliva na krvni tlak.

Koristen vir kalija

Res je, da je kraljica kalija banana, vendar ima kivi enako raven kalija, pri čemer je pol manj kaloričen kot ostalo tropsko sadje. Poleg tega blesti po nizki vrednosti natrija, kar je priporočljivo za ohranjanje normalne ravni krvnega tlaka, za varovanje srca ter ožilja.

Za zdrave oči

Kivi vsebuje precejšnjo koncentracijo luteina. To je antioksidant, ki preprečuje okvare in starostne bolezni oči. Znano je, da preprečuje tudi nastanek sive mrene in poškodbe DNK ter zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic.

Okrepite spomin

V kiviju je veliko serotonina, hormona, ki je pomemben za ohranjanje spomina, obenem pa pomembno vpliva na razpoloženje in uravnava apetit. Če si boste kivi privoščili za zajtrk, se vam obeta veliko hitrejša aktivacija celotnega telesa, saj dviguje raven energije, koncentracije in povečuje čuječnost.

Shutterstock
V kiviju je veliko serotonina, hormona, ki je pomemben za ohranjanje spomina.

Vir vlaknin

Kivi ima visok delež vlaknin, ki pripomorejo k boljši prebavi in zmanjšajo možnost za razvoj raka na črevesju, preprečujejo težave s srcem in ožiljem, uravnavajo krvni tlak in holesterol ter pomagajo pri izgubi prekomerne telesne teže.

Kivijev sirup za odpornost

Sestavine: 1 kg močno zrelega kivija, 2 limoni, 10 g citronske kisline, 1 liter vode, 1 kg sladkorja, ½ vrečke bananine arome. Priprava: kivije olupimo in zmeljemo v sokovniku. Dodamo iztisnjen sok limone, citronko in vodo. Kuhamo 30 minut, nato tekočino precedimo. Sok ponovno segrejemo do vretja, dodamo sladkor in aromo, pustimo vreti pet minut, nato pa prelijemo v steklenice, ki smo jih ogreli na 60 stopinj Celzija. Steklenice pokrijemo z odejo in sok počasi ohlajamo.

Estrada

Male sive celice
Pogovor

»Ni narobe, če ne veš, narobe je, če nočeš izvedeti še več.«

luka basi naslovnica 1
"Partnerica Luke Basija"

Ta naziv je šel Luki Basiju pred leti na živce

eber-stimac
Ljubezen

Martin Golob ob zlati poroki spet poročil veliko mojstrico krznarstva

Chris Carter 2
Pisatelj Chris Carter

»V Evropi si težko predstavljate, kako kruti so lahko zločini«

z-jasno-in-glasno, joze-potrebujes
Z Jasno in glasno

Jožetov prezgodnji izliv ali kako je nastala Novoletna zaobljuba

Nicko McBrain
Nicko McBrain

Legendarni bobnar Iron Maidnov napovedal slovo

Zanimivosti

minimal, michelinova zvezdica, sladoled
Tajvan

Na svetu je samo ena trgovina s sladoledom z Michelinovo zvezdico

sončni zahod, horoskop
Krog prijateljev Bruna Gröninga

O neverjetnih ozdravitvah ljudi; čudeži se še dogajajo

stepanje smetane, kuhinjski robot, smetana
Vrste smetane

Ali veste, kaj je škrlubec in kako nastane kremast kajmak?

madonna
Staranje

Tisti, ki sebe vidijo mlajše, so bolj zdravi, srečnejši in živijo dlje

Neža z malim Malgašem v Akamasoi, kjer so obiskali Pedra Opeko
Pet tednov v Ampitafi

Nepozabna izkušnja prostovoljnega dela v misijonu na Madagaskarju

nomadi, turcija
Fotogalerija

Nomadi ob vznožju gora pripravljeni na trdo zimo