Zdravje

Najbolj moški izmed petih elementov

Petra Kolar/ revija Bodi zdrava
17. 7. 2024, 17.00
Deli članek:

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) poletnim mesecem vlada element ogenj, ki je tesno povezan z dvema delujočima organoma, srcem in tankim črevesjem. Povezan je z aktivno, hitro in dinamično energijo jang, ki po splošnih merilih ustreza moški energiji.

AdobeStock
jin jang

Lastnosti elementa ogenj po TKM

Barva: rdeča (jang), vijoličasta (jin)
Sezona: poletje
Telesni organi: srce in tanko črevo
Smer: jug
Planet: Mars
Čustvo: sreča
Simbol ognja: rdeči feniks

Moški in ženski aspekt elementa ogenj

Čeprav pravimo, da je element ognja povezan z energijo jang, se v jangu skriva tudi nekaj nežne, ženske energije jin. Drug brez drugega ne bi mogla obstajati, ves čas se dopolnjujeta in izmenjavata znotraj človeškega telesa in narave.

Če želite poudariti moški vidik elementa ogenj, si oblecite močno rdečo oblačilo, ustnice si namažite z rdečo barvo ali si na nohte nanesite ognjeno rdečo barvo. V stanovanju si prižgite rdečo svečko ali meditirajte na rdeči preprogi. Tako boste prebudili v sebi ogenj jang. Predstavljate si ga lahko kot močno sonce ali velik plamen ognja.

Če želite poudariti ženski aspekt elementa ogenj, si oblecite vijoličasto oblačilo, nakit iz vijoličastega ametista, vijoličasti pas ali si prižgite vijoličasto svečko in meditirajte na vijoličasti preprogi. Vaš dom naj krasi šopek vijoličastega cvetja. Tako boste v sebi prebudili nežni jin ogenj. Prestavljate si ga lahko kot nežen sij svečke ali sijaj lune na zvezdnatem nebu.

TKM izziv za poletne mesece: deliti veselje in smeh

Element ogenj poosebljajo lastnosti, kot so ljubezen, strast, vodenje, duhovitost, dinamičnost, agresivnost, intuicija, razum in izraznost. Če želimo živeti v harmoniji z elementom srca, moramo biti srčni in velikodušni. Znati je treba deliti veselje, smeh, sočutje in krepiti pozitiven odnos do sebe in okolice, ne da bi želeli v zameno kaj prejeti. Nasmejati prijatelja in izraziti ljubezen do najbližjih je že samo po sebi velika nagrada, dodatno pa se s tem krepita tudi srce in tanko črevo.

Ko je ogenj v ravnovesju: spomin, zavest, razmišljanje in spanje so močno povezane z elementom ognja. Ko je ogenj v ravnovesju, je spanec krepčilen, mentalna dejavnost učinkovita in izžareva se karizmatičnost, ljudje bi bili radi v vaši bližini in družbi. Izražena sta intuicija in navdušenje nad življenjem, občutijo se veselje, radost in strast do življenja in vsega lepega.

Ko je ogenj v neravnovesju: tesnoba, nemir, nespečnost, jecljanje so odraz elementa ognja, ki ima porušeno ravnovesje. Vlada lahko brezčutnost, živčna napetost in pretirana vznemirjenost, na jeziku se lahko pojavijo rane. Izgubi se vera vase, v druge in življenje na splošno. Prisoten je občutek nemoči, pojavijo se lahko celo agresija, ljubosumje in razočaranje nad seboj in svetom.

Veliko žensk ima pomanjkanje energije jang in neuravnotežen element ognja

Po TKM smo ženske bolj usmerjene navznoter, v globino, kjer teče energija jin, povezana z intuicijo, materinstvom, nežnostjo, skrbnostjo in notranjo močjo. V sebi nosimo modrosti, potrpežljivost in hvaležnost. Zaradi hitrega tempa življenja, kariere, gospodinjstva in pomanjkanja časa se energija jin poškoduje. Energija jang skuša nadomestiti primanjkljaj jina in kmalu se izčrpa tudi jang.

Težave, ki kažejo na pomanjkanje energije jang: hladna stopala in dlani, splošna utrujenost, nizek tlak, omotica, glavobol, zaspanost, slabša koncentracija in delovna storilnost, močnejši krči ob menstruacijah in neredne menstruacije, težave z zanositvijo, prebujanje ponoči, slabi imunski sistem, alergije, bolečine v križu in kosteh in še bi lahko naštevali.

Kako okrepiti energijo jang

Po TKM so poletni meseci odlični, da okrepimo energijo jang in si naredimo zalogo tudi za hladnejše, zimske dni. Dve najpreprostejši metodi:

Moksibustija: s tlečim divjim pelinom v obliki cigare si trikrat na teden po pet minut moksajte točko ST36, ki leži štiri prste po kolenom. Dodate lahko tudi točko SP6, ki leži nad gležnjem, prav tako pet minut. Moksibustijo izvajajte v juliju in avgustu.


Zeliščno zdravljenje v pasjih dneh:
3. 7., 15. 7., 25. 7. in 12. 8. 2024.
Datumi za tovrstno zdravljenje so izračunani glede na lunarni koledar in se spreminjajo vsako leto. Letos so na voljo štirje datumi, ki predstavljajo štiri vrhunce energije jang. Kljub temu da morda zunanja temperatura ne bo najbolj »pasja«, pa v TKM verjamejo, da je takrat jang narave najbolj izražen. Na te dneve v naši ordinaciji Dao TKM izvajamo zeliščno zdravljenje, kjer zdravnik TKM posamezniku na točno določene akupunkturne točke prilepi zeliščne obliže s toplimi zelišči, ki se pustijo prilepljene do šest ur. S tem se zelišča jang narave prenesejo v telo in lajšajo številne težave, ki smo jih omenili zgoraj. Zdravljenje v pasjih dneh je odlično tudi za vse ljudi, ki imajo težave z alergijami, kot so seneni nahod, alergije na hrano, pršice ali živalsko dlako ter jih mučijo kronične bolečine in bolezni.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je posebna izdaja revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast