Na kaj najprej pomislimo, kadar slišimo besedo dieta? Seveda na odpovedovanje hrani, stres, ki je povezan s tem, in na obilo frustracije, ko je povsod okoli nas hrana, nam pa kruli v želodcu. A zakaj neki bi se človek mučil z odpovedovanjem hrani? Raje zaupajmo sodobnim znanstvenim dognanjem o povezavi med prehrano in človekovim telesom. Ta kažejo, da je ključ v detajlih.
Preberite tudi:
- Rastlina, ki vas očisti strupov in pospeši metabolizem
- 5 najbolj pogostih znakov slabe diete
- Priljubljeno olje, ki vlaži kožo in je boljše od botoksa
1. Zelje, repa in korenje
Kaj odloča o tem, kako dobro naše telo presnavlja hrano? Črevesne bakterije. Raziskovalci z univerze Stanford so dokazali, da imajo črevesne bakterije raje lokalno pridelano hrano, ki je prilagojena letnim časom. Sestava črevesnih bakterij se namreč spreminja tudi z letnimi časi, in sicer tako, da črevesje lažje prebavlja tisto hrano, ki prav takrat obrodi v naši regiji.
Prva jed našega glavnega obroka naj bo solata – tako si zagotovimo vitamine, vlaknine, sekundarne rastlinske sestavine in potešimo prvo lakoto, kar nam bo omogočilo, da v nadaljevanju bolje nadzorujemo količino zaužite hrane. Tudi za prebavo je izvrstno, če pred obrokom zaužijemo živilo z veliko vode – na primer solato ali sadje.
2. Po jedi obvezen sprehod
Deset tisoč korakov dnevno se sliši veliko, sploh ob vseh obveznostih, ki jih imamo. Zato vpeljimo navado, da gremo po jedi na 20-minutni sprehod. S tem znižamo tudi raven sladkorja v krvi in spodbudimo razgradnjo maščob.
3. Spanec za lepo postavo
Pomanjkanje spanca je pogost krivec za čezmerno težo. Že po štirih slabo prespanih nočeh se zniža raven izločanja inzulina, posledično se upočasni presnova in začne kopičiti maščoba, namesto da bi zgorevala v procesu presnavljanja. In koliko spanja potrebujemo? Študija, opravljena na univerzi v Chicagu, kaže, da je osem ur in pol spanja na noč optimalno za ohranjanje lepe postave.
4. Lahko jeste čips, ampak ohrovtov
Za vse ljubitelje slanih prigrizkov je čas, da čips in podobno nadomestimo z zdravimi inačicami. Ste že poizkusili ohrovtov čips? Z nekaj vaje lahko pripravimo zares okusnega, na voljo je tudi v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano. Ali pa si naredite čičerikin hrustljavi prigrizek: skuhano čičeriko stresemo v pekač na žlico olja, začinimo z rdečo papriko, timijanom ter soljo in pečemo na 200 stopinjah 40 minut.
5. Tedenski jedilnik
Svojega prehranjevanja se lotimo premišljeno: naredimo jedilnik za ves teden, večkrat lahko tudi jemo dva dni zapored enako hrano, da si olajšamo pripravo. Držimo se načrtovanega jedilnika in kmalu bomo spoznali, da nam občutek urejenega prehranjevanja koristi. Stvari bomo imeli bolj pod nadzorom.
6. Ena žlica olja
Olja, ki ga potrebujemo za pripravo hrane, ne nalivajmo kar po občutku, ampak raje uporabimo žličko ali jedilno žlico. Pogosto namreč nehote nalijemo več olja, kot je zares potrebno. Z uporabo merilne žlice se nam to ne bo dogajalo.
Za presnovo grenčin v močnih začimbah, npr. v čiliju, je potrebno nekaj dodatnih kalorij. Čili okrepi zgorevanje maščob, cimet pa poleg tega znižuje raven sladkorja v krvi.
7. Prelisičimo lakoto
Kadar nas zagrabi lakota med dvema obrokoma, običajno res ni potrebno dosti, da jo potešimo. Vzemimo prgišče neoslajenih ali nesoljenih oreškov ali jedrc, to bo dovolj, da uravnamo sladkor v krvi in potešimo svojo željo po hrani.
8. Vsak dan ingverjev čaj

Zanimivosti
Kako izgleda kariera v zavarovalništvu?
Ingverjev gomolj je kot nalašč, da nas pogreje v teh hladnih dneh – in zažene presnovo! Odrežimo košček gomolja, velik za konico palca, ga prelijmo z vrelo vodo in počakajmo 15 minut.
9. Žvečilni namesto sladice
Po obroku lahko posladek nadomestimo z žvečilnim gumijem, seveda takim brez dodanega sladkorja. Tudi kadar nas zagrabi lakota ali želja po sladkem, lahko to željo prelisičimo z žvečilko. Raziskava glasgowske univerze Caledonian je dokazala, da žvečenje tudi okrepi presnovo.
10. Pečica namesto ponve in druge zamenjave
Hrano čim pogosteje pripravljajmo v pečici. V primerjavi s praženjem v ponvi porabimo za peko v pečici precej manj maščobe. Namesto kruha si postrezimo s prepečencem, saj ta vsebuje manj kalorij. Posegajmo po polnozrnatih izdelkih, ker nas bodo bolje ter trajneje nasitili in so tudi bolj zdravi.
11. Razgibavanje na vsako uro
Vsako uro se vsaj pet minut pretegujmo ali drugače razgibajmo. Strokovnjaki pravijo, da je tako razgibavanje koristnejše kot ena ura fitnesa vsak dan. V vsakem primeru v svoj urnik vnesimo fiksne termine za športno dejavnost – s tem se znatno zviša verjetnost, da bomo zares migali. Vadimo lahko tudi doma, vendar tudi teh terminov ne prepuščajmo naključju, ampak jih zabeležimo v rokovnik.
12. Uživajmo v hrani
Prvo zagotovilo shujševalnega uspeha je, da znamo v hrani uživati. Kdor se med prehranjevanjem zares posveti hrani, ki jo zaužije, zagotovi telesu zanesljive signale, da je res sit. Portugalski raziskovalci so to dokazali s tem, da so udeleženci preizkusa, ki so se med jedjo posvečali samo hrani ter v njej uživali, v nekaj tednih izgubili v povprečju dva kilograma.
13. Kofein spodbuja apetit
Popoldanska kava kar kliče k sladkemu dodatku. Raziskovalci z univerze Cornell so izmerili, da 200 mg kofeina, kar ustreza eni do dvema skodelicama kave, poraja nezadržno željo po sladkem.
14. Mini razstrupljanje
Dopoldne jejmo le nemastno hrano, saj s tem telesu omogočimo, da v procesu zgorevanja maščob porabi čez noč nakopičeno energijo. Pa tudi prebavi bomo s tem koristili. Če smo lačni, pojejmo eno ali dve jabolki, sadno solato ali popijmo smuti – vendar brez oreškov. Raje mu dodajmo kakavova zrna ali med. Dan začnimo s pol litra mlačne vode s sokom pol limone. Pospešila bo prebavo ter nas tudi dobro prebudila in osvežila.
15. Pogoljufajmo!
Strikten prehranjevalni režim s strogimi pravili je kontra produktiven. Zato si občasno zavestno privoščimo kakšen prekršek: na primer vsak četrtek svoj priljubljeni burger. Tako se bomo preostale dni lažje držali pravil zdrave prehrane.