Rukola

Rastlina, ki vas očisti strupov in pospeši metabolizem

Mare Koren
4. 3. 2025, 12.46
Posodobljeno: 4. 3. 2025, 15.35
Deli članek:

Rukola spada med prvo spomladansko zelenjavo, ki si jo lahko privoščimo. Po videzu spominja na regrat, po okusu na redkev.

Profimedia
Rukola je med prvimi solatnicami, ki bodo vzklile na našem vrtu.

Vsebuje celo bogastvo hranljivih snovi, široko paleto vitaminov in mineralov ter ima zelo majhno vsebnost kalorij. Vsebuje veliko folne kisline in antioksidantov, kot so vitamini A, B, C in K, ter se uspešno bojuje s prostimi radikali v telesu. Bogata je s karotenoidi in drugimi minerali, kot so kalij, mangan, železo in kalcij. Fitokemikalije v rukoli so učinkovite v boju proti raku.

Kdaj in kako sejati

Rukolo skupaj s prvimi solatnicami na suhe in pripravljene grede posejemo že marca, kjer bo kalila od osem do deset dni. Najbolje bo, da jo pokrijemo s kopreno, še bolje pa, če jo posejemo v rastlinjake ali lončke oziroma korita in jo vzgajamo v notranjih prostorih. Tako bo vzklila še prej. Z večkratnimi setvami, v razmaku dveh ali treh tednov, si lahko rukolo zagotovimo za vse leto.

Preberite več:

Kako je z obiranjem

Rukolo je najbolje uživati svežo. Oprana in otrebljena bo v hladilniku zdržala največ štiri dni. Sicer jo lahko uporabite za pripravo pesta, na hitro popražite ali skuhate okusno juho.

Rukola prinaša obilen pridelek, dokler ne začne cveteti. Takrat začnejo listi greniti. Obiramo jo redno, trgamo zunanje liste, medtem ko mlade, nežne liste pustimo in spodbujamo rast. Ko zacveti, se rast listov upočasni in rastlina »zastara«.

Čisti telo

Rukola je bogat vir antioksidantov in močno pripomore k absorpciji kisikovih radikalov. Antioksidanti, med katerimi je tudi vitamin C, ohranjajo zdravo ravnovesje encimskih reakcij znotraj celic, medtem pa aktivno uničujejo proste radikale, ki povzročajo bolezni.  

Močne kosti

Vitamin K, ki ga ima rukola precej, deluje protivnetno. Upočasnjena je degradacija nevronskih poti, ki je pogosta pri alzheimerjevi bolezni in drugih degenerativnih boleznih. Redno uživanje se je uspešno izkazalo tudi pri bolnikih z osteoporozo.

Proti rakavim obolenjem

Zaradi visokih vsebnostih fitokemikalij rukolo priporočajo v boju proti rakavim obolenjem. Študije kažejo, da fitokemikalije pomagajo v boju proti raku dojke, materničnega vratu, prostate, debelega črevesa in proti raku jajčnikov.

Profimedia
Rukoli trgamo zunanje liste, mlade pa pustimo in spodbujamo rast.

Naslovna slika

Zanimivosti

Šport Ljubljana v zamenjavo grelno-hladilnih sistemov na gimnastičnem centru

V boju proti diabetesu

Deluje tudi kot antimikrobno, pomaga proti diabetesu ter pomirja želodčno kislino in zmanjšuje njeno prekomerno izločanje. Redno uživanje pripomore k zmanjšanju razjed v želodcu. Njen oster okus spodbuja delovanje pljuč in jeter ter deluje proti zaprtju.

Siva mrena

Že majhna skodelica rukole pri kosilu bo izboljšala vašo prebavo in pripomogla k zdravju oči. Raziskave kažejo, da zmanjšuje tveganje za pojav sive mrene v starosti.        

Med nosečnostjo

V rukoli je veliko folatov oziroma folne kisline, ki je pomembna za zdrav razvoj ploda v času nosečnosti. Strokovnjaki poleg prehranskih dopolnil svetujejo tudi uživanje živil, bogatih s folati, pri čemer je ena najboljših prav rukola.

Profimedia
Zelo priporočljiva je tudi za nosečnice.

Pospešuje metabolizem

V rukoli je tudi veliko vitaminov B-kompleksa, ki spodbujajo metabolizem. Osem vitaminov skupine B sodeluje pri različnih celičnih dejavnostih, vključno pri tvorbi energije, sintezi maščob, proizvodnji rdečih krvnih celic in drugih vitalnih procesih.

Hitra rukolina kremna juha  

Sestavine:

  • 500 g rukole,
  • 1 krompir,
  • polovica limone,
  • 4 žlice olja,
  • 50 g parmezana,
  • sol,
  • poper,
  • 1 čili,
  • 5 strokov česna

Priprava:

Rukolo blanširamo dve minuti, nato jo odmaknemo. V posodi segrejemo olje in na hitro prepražimo sesekljan česen, dodamo čili in na grižljaj velike koščke narezan krompir. Solimo in zalijemo z 1,5 litra vroče vode. Zavremo in počasi kuhamo 20 minut, da se krompir zmehča. Primešamo rukolo, še enkrat zavremo in gladko zmešamo s paličnim mešalnikom. Po okusu dodamo sol in poper. Na koncu okisamo z limoninim sokom in začinimo s sveže nastrganim parmezanom.

Zanimivosti

prijateljici, pogovor
V družbi je lepše

Nikoli ni prepozno za spoznavanje ljudi in sklepanje prijateljstev

setev, solata
Vrt

Čas je za pripravo gredic, česen in solato

Supernova_2025_spring_gift_card_LCD_1500x1126_SLO
Zanimivosti

Pomladno prebujenje darilnih idej

rep09-2025_naslovka
Zanimivosti

Seksturizem na Koroškem: vroča reportaža iz največjega bordela na drugi strani Karavank

Pomemben je razvoj digitalnih storitev ki pripomorejo k višjemu zadovoljstvu strank
Zanimivosti

Kako izgleda kariera v zavarovalništvu?

Naslovna slika
Zanimivosti

Šport Ljubljana v zamenjavo grelno-hladilnih sistemov na gimnastičnem centru