Njegovo ime morda zveni kot šala, ampak hopel popel je bilo nekoč mogoče naročiti v domala vsakem hotelu v Evropi in tudi v Severni Ameriki. Pod imenom hoppel poppel ali hoffel poffel so gostu postregli nasitno in razmeroma okusno jed, največkrat pripravljeno iz povsem uporabnih ostankov sinočnje večerje, ki jih je bilo v hotelskih kuhinjah vselej dovolj in bi jih bilo škoda zavreči.
Jed iz krompirja, mesa, sira, jajc, čebule in drugih naključnih sestavin, ki je še dandanes priljubljena v Nemčiji, zlasti v Berlinu, od koder naj bi tudi izvirala, je seveda mogoče pripraviti tudi povsem od začetka, iz svežih surovin. Nekoč je po hopel poplu slovel ljubljanski hotel Union in v spomin na tiste čase je bilo jed vsaj še pred nekaj leti mogoče naročiti v restavraciji Unionovega hotela Central. Najbrž bi vam ga pripravili še danes. In to ne kar tako, unionski hopel popel je ena značilnih ljubljanskih jedi ki jih najdemo pod okriljem projekta Okusi Ljubljane.
Za hopel popel lahko porabite vse, kar najdete v hladilniku
Jed si zlahka pripravite doma, iz ostankov, ki jih najedete v hladilniku. Ali pač v sezonski maniri; jeseni morda z ostanki prihajajoče martinove pojedine, pozimi iz postanih prednovoletnih dobrot (hopel popel na silvestrsko jutro utegne delovati blagodejno kot le kaj), spomladi pa spet s čim drugim, nemara s šparglji in kranjsko klobaso, morda celo iz ostankov velikonočne šunke v hladilniku. Ne boste verjeli, nekateri ga pripravljajo celo iz ostankov ribjega mesa.
Osnovne smernice lahko razberete iz priloženih receptov, ki predstavljata dve precej različni šoli priprave. Nemara pa se ravnate po videoposnetku na koncu prispevka.
Hopel popel po berlinsko
Potrebujemo:
500 g (približno) ostankov kuhanega mesa (največkrat je to goveja pečenka, lahko pa uporabimo tudi govedino iz juhe, svinjino, perutninsko meso, klobase, salame… kar je pač pri roki),
2 čebuli,
4 žlice masla ali oljčnega olja ali kombinacijo obojega,
500 g (približno) ohlajenega kuhanega krompirja,
morsko sol,
sveže zmleti poper,
8 jajc,
1 vejico peteršilja ali šopek drobnjaka.
Priprava:
Kuhan krompir narežemo na rezine. Meso narežemo na koščke ali na tenke trakove. Čebulo sesekljamo in jo spražimo na dveh žlicah izbrane maščobe. Ko postekleni, dodamo izbrano meso. Premešamo in dodamo preostalo maščobo ter narezan krompir. Pražimo tako dolgo, da postane krompir zlato rjav. Po okusu solimo in popramo. Jajca umešamo in jih prelijemo čez sestavine v ponvi. Previdno mešamo, dokler jajca ne zakrknejo, nato posujemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom in nemudoma postrežemo.
Hopel popel po ameriško
Potrebujemo:
8 manjših krompirjev s tenkim olupkom,
4 žlice olja,
6 žlic surovega masla,
1 skodelico (2,5 dl) sesekljane čebule,
1 skodelico sesekljane zelene paprike,
1 skodelico na kocke nasekljane goveje salame ali klobas,
10 jajc,
2 veliki žlici sesekljanega peteršilja,
2 veliki žlici mleka,
1 skodelico naribanega sira.
Priprava:
Krompir napol skuhamo (približno 15 minut), nato ga odcedimo in narežemo na polcentimetrske rezine. V veliki ponvi pri srednjem ognju krompir pražimo na olju in ga potresamo, da začne rjaveti. Dodamo maslo, nato še čebulo, papriko in salame. Pomešamo in pražimo tako dolgo, da krompir in salame postanejo hrustljavi, zelenjava pa se zmehča. Jajca dobro umešamo skupaj s svežim peteršiljem in mlekom. Z mešanico prelijemo vse sestavine v ponvi in občasno premešamo. Ko jajca že nekoliko zakrknejo, jed posujemo s sirom, pokrijemo in na majhnem ognju pečemo še kakšnih šest minut, da jajca zakrknejo, ampak ostanejo še nekoliko vlažna. Postrežemo s popečenim kruhom.