© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Prvi v Evropski uniji
Čas branja 1 min.

Imate občutek, da so se ribe na Hrvaškem podražile? Statistiki so opravili izračune


STA
16. 8. 2025, 08.39
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Na Hrvaškem so se ribe in morski sadeži junija na letni ravni podražili za osem odstotkov, kar jih uvršča na prvo mesto med državami Evropske unije po podražitvi te hrane v enem letu. V Sloveniji se cene rib in morskih sadežev v tem obdobju niso spremenile. Hrvati pojedo dvakrat več rib kot Slovenci.

sardine, ribja tržnica, hrvaška
Profimedia

V Grčiji so se cene rib in morskih sadežev v enem letu zvišale za sedem odstotkov, sledita Portugalska in Romunija s petimi odstotki. V Španiji so se ribe podražile za tri odstotke, v Italiji pa za dva odstotka, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.

Cen rib in morskih sadežev v preteklem letu poleg Slovenije niso spreminjali v Franciji, Avstriji in na Slovaškem. Na Finskem so se medtem znižale za štiri odstotke, v Estoniji za dva odstotka in na Švedskem za odstotek.

Na Hrvaškem se na leto v povprečju poje 22,1 kilograma rib na prebivalca, kar je nekaj manj od evropskega povprečja, ki znaša 23,7 kilograma, navaja hrvaški Poslovni dnevnik.

Slovenci v poprečju pojedo 11,7 kilograma rib in morskih sadežev na prebivalca. Med tistimi, ki jih pojedo najmanj, so Madžari (6,5 kilograma), na vrhu pa Portugalci (56,5 kilograma).


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.