
Medeni krofki
Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek
Medeni krofki
Medeni krofki bodo kot nalašč za pustni torek

Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 30 g kvasa
- 40 g kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 rumenjaka
- 20 g zmehčanega masla
- sol
- olje za cvrenje
medena omaka
- 2 žlici masla
- 1 žlica moke
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 2–3 žlice vode
- 100 g medu

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.
Sestavine
testo
- 250 g gladke moke
- 30 g kvasa
- 40 g kristalnega sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 2 rumenjaka
- 20 g zmehčanega masla
- sol
- olje za cvrenje
medena omaka
- 2 žlici masla
- 1 žlica moke
- 1⁄2 žličke mletega cimeta
- 1⁄2 žličke mletih nageljnovih žbic
- 2–3 žlice vode
- 100 g medu
Postopek
Kvas zmešamo z žlico sladkorja in malo mleka; pomokamo in pustimo vzhajati. Kvasec zgnetemo s preostalo moko, sladkorjem, rumenjakoma, ma- slom, mlekom in soljo v gladko testo. Testo naj pokrito na toplem vzhaja, da se količina podvoji.
Vzhajano testo premesimo, razdelimo na 12 do 15 delov, oblikujemo kepice in pustimo ponovno vzhajati. Testene kepice z rokami razvlečemo tako, da oblikujemo debelejši rob.
V kozici močno segrejemo zadostno količino olja in krofke ocvremo (v maščobi morajo plavati). Zlagamo jih na kuhinjsko mrežo, da se odcedijo.
Pripravimo še medeno omako. V kozici močno segrejemo maslo in na njem zarumenimo moko. Dodamo cimet in nageljnove žbice ter 2 do 3 žlice vode, nato pa zavremo. Vmešamo med in kuhljamo 4 do 5 minut. Še vroče krofke pokapamo z medeno omako in ponudimo.