© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Šarkelj z lešniki in lešnikovo kremo

Šarkelj z lešniki in lešnikovo kremo

Čas priprave 1 h 15 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 14 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sestavine

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 250 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 250 g gladke moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 žlice mleka
  • 50 g drobno nasekljanih neolupljenih lešnikov
  • 200 g lešnikove kreme
  • maslo in moka za model
benedict, holandsk

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako

Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Sestavine

  • 2,5 dl sladke smetane
  • 250 g drobnega kristalnega sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • 250 g gladke moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 3 žlice mleka
  • 50 g drobno nasekljanih neolupljenih lešnikov
  • 200 g lešnikove kreme
  • maslo in moka za model

Postopek

1

Sladko smetano rahlo stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo droben kristalni in vaniljev sladkor ter mešamo še dobro minuto. Rumenjake ločimo od beljakov in jih vmešamo v stepeno smetano. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo izmenično z mlekom s kuhalnico vmešamo v smetanovo zmes.

2

Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. V tretjino mase vmešamo nasekljane lešnike, v preostalo maso pa lešnikovo kremo. V namaščen in pomokan model za šarkelj nadevamo najprej maso z lešnikovo kremo, nato pa še maso z nasekljanimi lešniki. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Ko se šarkelj ohladi, ga poljubno okrasimo in razrežemo na kose.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.