Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 2,5 dl sladke smetane
- 250 g drobnega kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 250 g gladke moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice mleka
- 50 g drobno nasekljanih neolupljenih lešnikov
- 200 g lešnikove kreme
- maslo in moka za model
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 2,5 dl sladke smetane
- 250 g drobnega kristalnega sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- 250 g gladke moke
- 1 zavitek pecilnega praška
- 3 žlice mleka
- 50 g drobno nasekljanih neolupljenih lešnikov
- 200 g lešnikove kreme
- maslo in moka za model
Postopek
Sladko smetano rahlo stepemo z ročnim mešalnikom. Dodamo droben kristalni in vaniljev sladkor ter mešamo še dobro minuto. Rumenjake ločimo od beljakov in jih vmešamo v stepeno smetano. Moko pomešamo s pecilnim praškom in jo izmenično z mlekom s kuhalnico vmešamo v smetanovo zmes.
Beljake stepemo v trd sneg in ga previdno vmešamo v maso. V tretjino mase vmešamo nasekljane lešnike, v preostalo maso pa lešnikovo kremo. V namaščen in pomokan model za šarkelj nadevamo najprej maso z lešnikovo kremo, nato pa še maso z nasekljanimi lešniki. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C približno 1 uro. Ko se šarkelj ohladi, ga poljubno okrasimo in razrežemo na kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mangov smuti s kurkumo
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.