Sir je bogat z beljakovinami, kalcijem, vitamini in esencialnimi aminokislinami, vendar je tudi visoko kaloričen in lahko vsebuje ogromno maščob in natrija. "Če uživate v siru in ga imate radi, je lahko dober vir beljakovin in kalcija. Paziti morate le, da ne pretiravate, saj se lahko kalorije hitro kopičijo," je za CNN povedala nutricionistka Lourdes Castro Mortillaro.
Beljakovine v siru so dobra alternativa mesnim beljakovinam, saj so še vedno živalskega izvora in vsebujejo vse esencialne aminokisline, ki jih telo potrebuje a jih ne more sintetizirati samo. Vendar pa morate količino sira, ki jo zavžijete na dan, določati na podlagi druge hrane, ki jo boste pojedli, da bo telo v ravnovesju.
Kateri sir je torej najbolj zdrav?
Strokovnjaki so mnenja, da je najbolj zdrav sir rikota. Gre za sir, ki je narejen s postopkom obdelave sirotke, ki ostane po koagulaciji mleka (največkrat gre tu za ovčje mleko). Rikota ima tudi visoko koncentracijo sirotkinih beljakovin, ki jih telo zlahka absorbira. "Sirotkine beljakovine so ena izmed najlažje absorbiranih oblik beljakovin in vsebujejo široko paleto aminokislin," pravi nutricionistka. "Zato je to najboljša možnost za tiste, ki želijo zgraditi mišice, a hkrati izgubiti maščobo in kilograme," je dodala.
Med najbolj zdravimi siri, če te seveda uživamo v zmernih količinah, so tudi trdi siri kot so parmezan, pecorino ali gauda. Zaradi manj vode in večje koncentracije bodo "trdi siri bogatejši s kalcijem in že manjša količina vas bo dodobra nasitila," pravi Mortillarova.
Ker pa so koncentrirani, lahko trdi siri vsebujejo tudi več natrija kot mehkejši siri. Če ste nagnjeni k visokemu krvnemu tlaku ali morate nadzorovati vnos natrija, je verjetno zato bolje izbrati mehkejši sir.
Izogibajte se predelanim sirom
Če je mogoče, se izogibajte predelanim sirom kot so tisti, ki so konzervirani, posamično zaviti v rezine in siri, ki jih sploh ni treba hraniti na hladnih mestih. "Cevasti sir, ameriški sir in celo kremni sir zagotavljajo minimalne količine beljakovin, vsebujejo pa ogromno maščob in natrija," meni Mortillarova.
Nekateri topljeni siri glede na količino pravega sira in drugih sestavin niso na podlagi smernic ameriške uprave za hrano in zdravila niti tehnično razvrščeni kot "sir", ampak kot "proizvodi iz predelanega sira".
Ko gre za sir je zmernost seveda ključna. Bolje ga je uporabiti kot dodatek jedem, kot pa ga pripraviti kot samostojno jed. "Namesto da bi sir uporabljal kot glavni vir hranil, je ta pravzaprav priloga ostalim jedem. Če sir kombinirate s čim drugim - zelenjavo, polnozrnatimi žitaricami - bo to zdrav, nasiten in polnovreden obrok," je zaključila nutricionistka.