Vlada dvignila trošarine

Znano, kakšne bodo od polnoči cene bencina in dizla

S.R./STA
29. 7. 2024, 16.48
Posodobljeno: 29. 7. 2024, 17.23
Deli članek:

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je sporočilo, da drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja v naslednjem 14-dnevnem obdobju na bencinskih servisih izven avtocestnega križa ostajajo nespremenjene.

Sašo Švigelj / M24
/

Vlada se je odločila za spremembo višine trošarin in višine dodatkov za biokomponenti, tako najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri do vključno ponedeljka 12. avgusta ostajajo enake. Za liter bencina bo treba odšteti 1,514 evra, za leter dizla 1,528 evra in 1,146 evra za liter kurilnega olja.

Če ne bi regulirali cen, bi bilo treba ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov po ocenah ministrstva za liter NMB 95 odšteti okoli 1,552 evra na liter. Za liter dizla bi bilo treba odšteti 1,579 evra, za liter kurilnega olja pa 1,243 evra

Marže trgovcev so, v skladu z vladno Uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov (PISRS) izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest (PISRS).

Spremembe

Vlada je danes v uredbi o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov zvišala priznani delež biokomponente v 95-oktanskem bencinu s 5 na 10 odstotkov ter spremenila kotacijo za biokomponento v dizlu tako, da bo modelska cena odražala dejanske cene, po katerih trgovci kupujejo biokomponento na evropskih trgih, so po dopisni seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

"S sprejetjem uredbe se omogoči trgovcem z naftnimi derivati povrnitev stroškov za dodajanje biokomponente v naftne derivate ter doseganje ciljev na področju obnovljivih virov energije. Z navedenim ukrepom se bodo maloprodajne cene reguliranih naftnih derivatov spreminjale skladno z določeno formulo izračuna cene, ki vključuje biokomponento tako za dizel kot bencin," so v vladnem sporočilu navedli ministrstvo za okolje, podnebje in energijo.

Prva ocena spremembe cene je narejena na podlagi sedaj veljavnih kotacij. Zaradi spremembe se bo cena povišala za 0,009 evra na liter pri bencinu (0,60 odstotka) ter 0,01 evra na liter pri dizlu (0,65 odstotka).

V prihodnje se bodo vrednosti za biokomponento spreminjale na 14 dni v okviru izračuna drobnoprodajne cene na podlagi uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, so še navedli.

Vlada je poleg tega danes v uredbi o določitvi zneska trošarine za energente in električno energijo trošarino za bencin zvišala z 0,45824 evra na 0,47588 evra na liter, za dizel z 0,42538 evra na 0,45008 evra na liter ter za kurilno olje z 0,15085 evra na 0,18516 evra na liter.

"Vlada s prilagoditvijo trošarin ohranja višino maloprodajnih cen in s tem dostopnost in konkurenčnost, hkrati pa si v luči dodatnih prihodkov na podlagi povečanega tranzitnega prometa prizadeva za javnofinančno vzdržnost," po navedbah vladnega urada pravi ministrstvo za finance.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste