Spremljamo ognjeno stihijo na Krasu

(Foto in video) Ponoči čaka gasilce mukotrpno delo. Brez pomoči iz zraka bodo zalivali in varovali kritične točke

U.C./S.R.
18. 7. 2024, 11.05
Posodobljeno: 18. 7. 2024, 21.37
Deli članek:

Na gozdnatem območju goriškega Krasa, Trstelju in Kačniku, je v sredo dopoldan izbruhnil požar. Gasilcem sta bili čez dan v veliko pomoč letali - air tractorja. Ponoči se bodo z ognjem spopadale nove gasilske enote z več kot 350 gasilci.

Vlada RS
Podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije in aktivni gasilec Marko Adamič med preučevanjem poteka požara, zraven je bil tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec.

Zaradi zahodnega vetra se je požar dopoldne hitro širil proti pobočju Trstelja in je s sežanske strani prešel na območje kostanjeviške občine. Simon Vendarmin, poveljnik novogoriških poklicnih gasilcev, je za STA povedal, da so bili najprej aktivni gasilci Goriške oz. Nove Gorice in Šempetra. Dejal je, da so na terenu tudi gasilci iz južne Primorske oziroma obalno-kraške regije. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo že takoj dopoldne aktiviranih 45 gasilskih enot in državna enota za gašenje iz zraka. Poveljnik CZ Srečko Šestan je aktiviral državni načrt zaščite in reševanja. Na terenu so bili gasilci iz severnoprimorske in obalno-kraške regije, je pozneje za Svet24TV pojasnil Vendramin. Gre za 70 gasilskih enot, "to je več kot 200 pripadnikov gasilcev, plus še ostalih pripadnikov civilne zaščite in gozdarjev, pripadnikov NUS in policije."

Požar bodo skušali po njegovih besedah danes vsaj omejiti, čeprav je napovedana okrepljena burja. Ocenil je, da sama intervencija danes in v petek ne bo zaključena in da bo trajala še nekaj dni, saj bo potrebno na požarišču glede na razmere zagotavljati gasilsko stražo. Po podatkih Zavoda RS za gozdove je požar zajel okoli 150 hektarjev gozdnatih površin. V popoldanskih urah pa je najprej prišla dobra novica, gasilci imajo požar pod nadzorom, situacija pa se ne slabša.

Jure Klobčar
Marko Adamič je pojasnil, da so letala za gašenje velika dodana vrednost, posebej ker gre za neprehoden teren.

Podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Marko Adamič je ob 17. uri malce obrzdal prehitro sklepanje o tem, da je čisto vse pod nadzorom. Opisal je, da so hitro po izbruhu požara vedeli, da gre za večji požar. Aktivirali so air tractorje, letali, ki sta zelo učinkoviti na neprehodnem terenu in v veliko pomoč gasilcem. »Če jih ne bi bilo, bi gorelo čez 400 hektarjev, zdaj pa okoli 150,« je dejal Adamič. Ponoči, ko letali in helikopterji ne bodo več mogli pomagati, čaka gasilce mukotrpno delo, napeljali bodo cevovode in zalivali, da bi povsem zaustavili požar. Vedo, kje so kritične točke, kjer lahko požar uide izpod nadzora, a bodo storili vse, da do tega ne bi prišlo.

Ervin Čurlič - regijski štab CZ za severno Primorsko
Zelo visoke temperature, bližina ognja, gašenje na težkem terenu in tudi najbolj pripravljeni kdaj rabijo malce oddiha in pomoči-

Vendramin je dodal, da je odprta še ena večja linija na severni strani Trstelja. Trenutno ni ogrožen noben objekt, požar se ne širi in je nekako omejen. Gašenje na samem terenu je oteževala velika vročina. Trem gasilcem je med gašenjem postalo slabo, a so jih zdravstvene službe ustrezno oskrbele in se že bolje počutijo.

Oddajniški stolp obvarovan

Vendramin je dopodlne dejal, da ogenj ogroža kočo na Trstelju in tamkajšnjo infrastrukturo. Med intervencijo so izvedli manjšo evakuacijo ovac, ki so bile na Trstelju. Lokalno elektro omrežje je izklopljeno, čakajo pa še na izklop meddržavnega elektro omrežja. Iz civilne zaščite za severno Primorsko so pozneje sporočili, da je gasilcem kočo na Trstelju in oddajniški stolp uspelo obvarovati.

Naselja niso ogrožena

Po navedbah župana Komna Erika Modica trenutno nobeno naselje ni ogroženo. Dejal je še, da na srečo območje trenutno ni tako presušeno, kot je bilo ob katastrofalnem požaru pred dvema letoma. "Gasilci in intervencijske službe so na mestu. Gasita tudi dva air tractorja. Prva prioriteta je zaščita anten na vrhu Trstelja. Naselja niso ogrožena. K sreči je bil tudi domnevni drugi požar pri Ivanjem Gradu le napačen alarm zaradi dima, ki je prišel s Trstelja," je zapisal na Facebooku.

V zraku air tractorja

Posamezno letalo air tractor lahko prevaža 3000 litrov vode, medtem ko imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode. 

Po informacijah Primorskih novic s policijskim helikopterjem iščejo žarišča požara, pri čemer sta v zraku tudi obe letali air tractor, ki vodo zajemata iz morja, kjer so določili tri posebne lokacije. Letali sta na požarišče malo pred 11. uro prvič odvrgli vodo in se nato vrnili po nove zaloge. Posamezno letalo air tractor lahko prevaža 3000 litrov vode, medtem ko imajo navadni helikopterji zmogljivost do 900 litrov vode. Dva slovenska helikopterja, policijski in vojaški, sta sicer pred dnevi odpotovala v Severno Makedonijo, kjer pomagata pri gašenju številnih obsežnejših požarov, ki divjajo po državi. Zaenkrat se ne bosta vrnila.

Da so v gašenju doslej najpomembnejšo vlogo opravili ravno air tractorji, ki "so pokazali, kako v kratkem čas preprečijo širjenje požara," je po poročanju portala N1 v današnji izjavi za medije dejal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damir Črnčec, ki je poudaril še, da sistema Uprave RS za zaščito in reševanje ter Slovenske vojske (SV) delujeta. Da sta v gašenje požara na Krasu vključeni tudi posadki helikopterjev Bell 412 in Cougar, so prek omrežja X sporočili v Slovenski vojski. Dodali so, da so v pripravljenosti tudi dodatne sile in sredstva, ki jih bodo aktivirali glede na potrebe na terenu. Da ju pričakujejo, je pred tem potrdil tudi Šestan, ki je dejal še, da bo, če bo treba, vzletel tudi pilatus.

Požar ni bil podtaknjen

Medtem je poveljnik štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk prebivalce z območja požara pozval, naj omogočijo prednost interventnim vozilom in naj ne zahajajo na požarišče zaradi lastne varnosti. Na kraju je prisotnih tudi več policijskih patrulj, so sporočili iz PU Koper, ki so zaenkrat zaprli cesti Komen – Šibelji in iz Komna proti Ivanjemu gradu. Prebivalce so pozvali, naj se požaru ne približujejo ter naj upoštevajo navodila policistov, gasilcev in drugih, ki gasijo požar ter ne ovirate njihovega dela. Na območju požara velja tudi prepoved letenja z droni.

Policija se je obenem odzvala na špekulacije, da je bil današnji požar podtaknjen. Generalni direktor policije Senad Jušić je dejal, da je šlo a dezinformacijo, poteka pa intenzivna kriminalistična preiskava, zbiranje informacij in ogled terena.

Na Primorskem je sicer v teh dneh veljala velika požarna ogroženost. Uprava za zaščito in reševanje jo je razglasila za območja Istre, Krasa, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Vipavske doline, Goriške, Brd in Kanala.

V zavodu Reševalni pas voznike opozarjajo, naj požara ne snemajo in fotografirajo med vožnjo ter da naj bodo pozorni na večje število intervencijskih vozil. "Vozite varno in poskrbite, da gasilci ne bodo imeli dodatnega dela s prometnimi nesrečami. V konvoje gasilskih vozil se ne vključujte in jim dajte prednost. V vsakem zastoju ustvarite reševalni pas."

Poziv k ohranjanju prevoznosti gozdnih cest in protipožarnih presek

Požar na Krasu se zaradi vetra hitro širi in lahko hitro spreminja smer, zato Zavod za gozdove Slovenije poziva lastnike gozdov naj v času poteka intervencije ne zahajajo v gozdove na območju Krasa. V primeru izvajanja sečnje naj s tega območja čim prej umaknejo mehanizacijo in s tem zagotavljajo prevoznost gozdnih cest, vlak in protipožarnih presek. Prav tako poziva pohodnike, rekreativce in ostale obiskovalce naj svoje aktivnosti preusmerijo na druga območja in ne ovirajo dostopa intervencijskim službam.

Na družbenem omrežju X se je glede požara že oglasila slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je prebivalce v "teh težkih trenutkih" pozvala, naj ostanejo mirni in dosledno upoštevajo navodila pristojnih služb. "Ob tem izrekam iskreno hvaležnost in podporo gasilcem ter vsem, ki se nesebično borijo s požarom. Vaša predanost je neprecenljiva, v danih razmerah pa vam želim kar se da varno opravljanje dela. Skupaj smo močni. Ostanimo varni."

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast