Čudežni posel

Janša zemljišče, na katerem ni mogoče graditi, prodal gradbincu, ki je na veliko delal z državo

Primož Cirman, Tomaž Modic
11. 7. 2024, 06.13
Deli članek:

Janez Janša je zemljišče v Trenti, ki ga je v prvih mesecih svoje prve vlade prodal za dobrih 131 tisoč evrov, le slabo desetletje pred tem kupil za slabih 4600 evrov, torej po 30-krat nižji ceni.

Primož Lavre/Reporter
Brez denarja, ki ga je dobil za zemljišče v Trenti, si Janez Janša leta 2005 ne bi mogel kupiti novega stanovanja.

To je po naših informacijah ena od ugotovitev preiskave v zadevi Trenta, v kateri se je sojenje v torek nadaljevalo na celjskem sodišču. Tam bi moralo tožilstvo predstaviti obtožnico proti prvaku SDS in še dvema obtoženima zaradi sporne prodaje Janševega zemljišča v Trenti. Toda do njenega branja v petih urah ni prišlo. Obramba obtoženih je namreč že pred tem podvomila v postopek imenovanja obeh sodnikov porotnikov in imenovanje predsednice senata Cvetke Posilovič. O njihovi izločitvi bo zdaj odločalo vrhovno sodišče.

Kot smo že poročali, ima v zadevi Trenta ključno vlogo 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče. Na njem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, dostop pa je mogoč le po majhni brvi čez reko. Ker je zemljišče del Triglavskega narodnega parka, je na njem dovoljena le nadomestna gradnja kmetije, ne pa tudi gradnja novih apartmajskih ali drugih objektov. Toda danes razkrivamo nekatera nova dejstva v tej zadevi.

necenzurirano.si
Ker je del Triglavskega narodnega parka, je na zemljišču dovoljena le nadomestna gradnja kmetije.

Zemljišče kupil za drobiž, prodal pa za 131 tisočakov

Do zdaj je bilo znano, da je Janša zemljišče v Trenti kupil leta 1992, ko je vodil ministrstvo za obrambo. Toda po naših podatkih je zanj plačal vsega skupaj 1,1 milijona takratnih tolarjev, torej 4.590 evrov, četudi je vedel, da na zemljišču na območju Triglavskega narodnega parka ne more graditi. O tem se je namreč seznanil iz lokacijske informacije, ki jo je pridobil.

necenzurirano.si
Prva stran pogodbe o prodaji zemljišča v Trenti, ki jo je leta 2005 s podjetjem Eurogradnje sklenil Janša.

Kljub temu je Janša zemljišče leta 2005, ko je prvič vodil vlado, uspel prodati za 131.200 evrov, torej po skoraj 30-krat višji ceni. Kupilo ga je podjetje Eurogradnje, ki je bilo lastniško povezano z nekdanjim članom uprave NLB Slavkom Jamnikom. Dva meseca pozneje je zemljišče končalo v rokah Imosa. V istem času je to gradbeno podjetje od Janše odkupilo manjše stanovanje v Ljubljani, nato pa mu za 236.100 evrov prodalo trisobno stanovanje v središču prestolnice.

Bistvo: brez denarja, ki ga je dobil za zemljišče v Trenti, si Janša leta 2005 ne bi mogel kupiti novega stanovanja.

necenzurirano.si
Pogodba o nakupu stanovanja med Janšo in družbo Imos.

Pri tem je Janša po ugotovitvah preiskovalcev ves čas vedel, da je cena, po kateri je prodal zemljišče, precej višja od njegove dejanske vrednosti. Že komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je namreč prišla do podatka, da je Janša slaba štiri leta prej, septembra 2001, v bližnjem Bovcu kupil komunalno opremljeno hišo s 139 kvadratnimi metri neto tlorisne površine. Zanjo je skupaj s bližnjim zemljiščem plačal 60.700 evrov.

Za primerjavo: to je 70.000 evrov manj od cene, po kateri je Imosu prodal nezazidljivo zemljišče, ki se nahaja le 20 kilometrov stran.

Kako so tekli posli

necenzurirano.si
Kako so tekli posli

Posrednik le krinka za Imosov denar

Kot je znano, je bilo uradni kupec zemljišča podjetje Eurogradnje. Toda denar za ta posel je podjetju zagotovil Imos. Dva meseca pred nakupom, maja 2005, je namreč Imos podjetju Eurogradnje nakazal dobrih 200 tisoč evrov.

Uradno je šlo za predujem po pogodbi za gradnjo objekta v Fiesi. A po ugotovitvah preiskovalcev je bila to le krinka, pod katero je Imos zagotovil denar za Janševo zemljišče. V Imosu so namreč obveznosti do Eurogradenj, tudi pri projektu v Fiesi, že prej tekoče in sproti plačevali, zato za naknadni predujem ni bilo nobenega ekonomskega razloga.

Google
Nedaleč od Bovca ima Janša vikend, za katerega je leta 2001 odštel dobrih 60 tisoč evrov. To je polovico zneska, ki ga je dobil od Imosa za večje nezazidljivo zemljišče.

Marca 2005 je Imos Janši prodal stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani, za katerega je moral takratni predsednik vlade plačati 236 tisoč evrov. Del tega zneska je po ugotovitvah preiskovalcev poravnal z denarjem, ki ga je od istega Imosa prejel za zemljišče v Trenti.

Tožilstvo zato nekdanjemu predsedniku uprave Imosa Branku Kastelicu, tedanjemu direktorju Eurogradenj Klemnu Gantarju in Janši očita, da so skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in prodajo njegovega zemljišča Imosu po napihnjeni ceni, ki se je nato vštela v kupnino za bodoče Janševo stanovanje.

Tožilstvu ni uspelo prebrati obtožnice

Sojenje se je sicer v torek nadaljevalo po letu in pol od zadnjega predobravnavnega naroka v zadevi. V tem času je moralo sodišče dvakrat odločati o zahtevi obrambe za izločitev nekaterih dokazov. Šlo je za podatke o telefonskih komunikacijah in bančnem prometu. Odločitev, da se tej zahtevi ugodi, dokaze pa izloči, je postala pravnomočna v začetku februarja. Še štiri mesece je trajalo, da je celjsko sodišče v zadevi razpisalo glavno obravnavo.

Damijana Zist
Obramba z različnimi manevri poskuša zavlačevati sojenje. To ji za zdaj več kot uspeva.

Ko se je ta v torek začela, obramba pa je podvomila v nepristranskost sodnega senata, je postopek odločanja o sodnici in porotnikih prišla pojasniti kar predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli. Zatrdila je, da se je sodišče pri imenovanju senata odločalo na podlagi sodnega reda. Predsednica senata Posilovič je bila po njenih besedah edina od treh razpoložljivih sodnikov na celjskem sodišču, ki obravnava specializirane kazenske zadeve.

Poudarila je, da so se pri določitvi sodnikov porotnikov držali abecednega vrstnega reda, da pa so nekatere porotnike, ki bi prišli na vrsto, morali razbremeniti zaradi preobremenjenosti. Nato si je sodišče vzelo še dodatno uro odmora, Janšev odvetnik Franci Matoz pa je na koncu vložil zahtevo za izločitev vseh članov senata.

Policija je sicer ovadbo v zadevi Trenta vložila že leta 2013. Leto dni pozneje se je začela sodna preiskava, ki je zaradi pridobivanja različnih izvedenskih mnenj trajala kar pet let. Jeseni 2020 je specializirano državno tožilstvo proti Janši, Kastelicu in Gantarju vložilo obtožnico, ki je dve leti zatem postala pravnomočna. Kot smo že poročali, so nadaljevanje sojenja v zadnjih dneh spremljali intenzivni napadi SDS na višjega državnega tožilca Boštjana Valenčiča, ki je vložil obtožnico, a mu je v torek ni uspelo prebrati.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste