Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

ZPS svetuje: Žarki orehi


Štajerski Tednik
16. 11. 2017, 10.38
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Oreh je znan po svojih koristnih učinkih na zdravje, predvsem na srce in ožilje, ob tem pa je tudi dobra hrana za možgane. Zaradi številnih pozitivnih lastnosti in seveda tudi zaradi njegove rabe v kulinariki je nepogrešljiv v gospodinjstvih.

1510828762_mv-rubrika_zps_orehi.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

Navadni orehi so zelo zdravo živilo, predvsem zaradi obilja maščobnih kislin omega 3 in omega 6, tokoferolov (vitamin E) ter mineralov, kot sta cink in selen. Za navadne orehe je dnevna priporočena količina od 30 do 40 gramov.

Orehi vsebujejo veliko polinenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6), zato ob daljšem in nepravilnem skladiščenju radi postanejo žarki. Najboljša zaščita pred oksidacijo maščobe in žarkostjo je seveda tista, ki jo je navadnemu orehu namenila narava, to je lupina. Kakor hitro orehe izluščimo, se začne proces oksidacije in po določenem času to začutimo, saj dobijo žarek okus. Tako je na Zvezo potrošnikov Slovenije prispelo vprašanje glede žarkosti orehov. In sicer je uporabnika zanimalo, zakaj so oluščeni orehi postali žarki. »Povejte mi, prosim, kako je treba pravilno shranjevati orehe, da se to ne bo več zgodilo in ali je žarkost lahko škodljiva za zdravje.«

Žarkost je posledica oksidacije maščobnih kislin v živilih (ne samo v orehih, tudi v maslu, mesu ...), energija svetlobe pa ta proces podpira oziroma pospešuje. Tudi temperatura okolja vpliva na hitrost oksidacije. Razgradne snovi, ki nastanejo pri oksidaciji maščobe, so večinoma aldehidi, ketoni in alkoholi, žarkost pa okusimo že pri majhni koncentraciji aldehidov. Orehi lahko postanejo žarki tudi takrat, ko se na njih razvije plesen.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.