7 žit, ki jih ne poznate, a so izjemno zdrava
Kako je najbolje uživati žita in kaj vse se pravzaprav skriva v njih.

Pšenico in koruzo poznamo vsi, v zdravi kuhinji pa lahko najdemo tudi druge vrste žit.
Ječmen je pomembna sestavina za varjenje piva. V kuhinji se uporablja predvsem ješprenj (olupljena, brušena in polirana zrna), na primer za juhe, enolončnice, rižote in polpete.
Proso je najstarejše žito na svetu. Vsebuje B-vitamine, magnezij in železo, ima blago aromatičen okus. Idealno je za rižote ali v obliki kosmičev za mislije. Proso je brezglutensko.
Koruzni zdrob so mleta koruzna zrna. Uporablja se predvsem za polento, pa tudi za cmoke, palačinke, kolače. Vsebuje kalij in fosfor in je brez glutena.

Pšenični drobljenec se melje iz celega zrna, tako da se ohranijo vse dragocene sestavine žita. Idealen je za peko bogatih zrnatih kruhov.
Kamut je predhodnik naše pšenice. Vsebuje selen, beljakovine in balastne snovi in je alternativa običajni pšenični moki za torte in pecivo. Uporablja se lahko tudi za mislije. Ima oreškast okus.
Rdeča kvinoja se uporablja podobno kot riž za jedi v ponvi ali juhe. Oreškasto pikantno psevdožito* je brez glutena in vsebuje veliko rastlinskih beljakovin. Namig: poskusite pokovko iz kvinoje.
Oves dobi pozitivne točke zaradi 70 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki preprečujejo bolezni srca in ožilja. Zrna se zvaljajo v ovsene kosmiče: jedra so idealna za paniranje in za mislije, nežnejša pa za pecivo. Instantni kosmiči se topijo in se lahko uporabijo za zgoščevanje omak.

Sezam - uporabljamo semena in sezamovo olje. Temnejša so zrna (od bež do črnih in rdečih), intenzivnejšega okusa so. Oreškasto-sladek okus se poda k pecivu, za paniranje ribe in mesa. Sezamovo olje je primerno tako za peko kot tudi za solate. Iz mletih semen se pripravlja sezamova pasta (tahin) za juhe in omake. Semena popražite brez dodatka maščobe, saj bodo tako še bolj intenzivnega okusa.
Ajda - to psevdožito* je nadvse zdravo (vsebuje vitamina E in B, beljakovine, kalcij). Slastno je kot nadomestek riža, v mislijih in solati. Za peko z drugimi sortami moke uporabite razmerje 1: 2.
*Pravo žito izvira iz družine sladik in ima sposobnost peke, psevdožito pa ne.
Barvita ponev z ajdo in piščancem
Sestavine za 4 osebe:
- 200 g ajde
- 250 g belušne zelene
- 500 g korenja
- 3 stebla pora
- 400 g bučk
- 1 šopek peteršilja (sesekljanega)
- 2 žlici sončničnega olja
- 150 ml zelenjavne juhe
- 600 g fileja piščančjih prsi
- sol, poper
- 100 g smetane

Priprava:
Ajdo zavrite v 400 ml vode in jo kuhajte pri nizki temperaturi približno 15 minut. Zeleno očistite, korenje olupite ter oboje zrežite na dolge ozke paličice. Očistite por in bučke, oboje oplaknite ter zrežite na paličice. Zelenjavo in zelišča popecite na 1 žlici olja, prilijte juho in pustite vse skupaj lahno vreti približno 15 minut.
Meso oplaknite, ga otrite do suhega in zrežite na kocke. Nataknite jih na nabodala in jih z vseh strani približno 10 minut pecite na preostalem olju, da se meso obarva zlatorjavo. Začinite ga s soljo in poprom. Smetano in ajdo dodajte zelenjavi in jed še enkrat začinite s soljo in poprom.
Čas priprave: približno 40 minut
Na osebo približno 520 kcal:
- beljakovine: 40 g,
- maščobe: 16 g,
- ogljikovi hidrati: 50 g
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se