© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Dostopna živila, ki varujejo vaše srce, možgane in dobro počutje


Uredništvo
28. 6. 2025, 20.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Jejte hrano, ki poskrbi, da boste v dobri kondiciji, zdravi in lepi!

olivno olje
Profimedia
Olivno olje je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Te poskrbijo, da se holesterol ne odlaga na stene žil.

Veliko živil je namreč pravih hranilnih bomb, ki znajo blažiti obstoječe težave in lahko ščitijo pred številnimi boleznimi. Poleg tega jih kar nekaj zmore poskrbeti tudi za vitkost in tudi za vašo lepoto!
Najbolje, da teh 33 živil čim pogosteje uvrstite na svoj jedilnik - ker so tudi slastna!

Za močno srce in zdrav krvni tlak

Olivno olje je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Te poskrbijo, da se holesterol ne odlaga na stene žil. Tako ščiti pred mašenjem žil in srčnim infarktom.

Morske alge vsebujejo veliko balastnih snovi, ki preprečujejo prekomerno telesno težo. Dragocene maščobne kisline omega-3 znižujejo raven maščob v krvi.

Česen je že dolgo znan kot živilo, ki redči kri in znižuje holesterol. Je eno pomembnejših živil za zdravje srca.

Avokado vsebuje tako nenasičene maščobne kisline kot tudi celo množico vitaminov, mineralnih snovi, sekundarnih snovi in antioksidantov, ki preprečujejo arteriosklerozo in ščitijo srce.

avokado
Profimedia
Avokado je prava zakladnica zdravih maščob, poleg tega pa je bogat s kalijem, ki je ključnega pomena za pravilno delovanje srčne mišice.

Ingver se je izkazal za zelo učinkovito živilo za zdravje srca. Snov gingerol, ki daje ingverju oster in aromatičen okus, redči kri in lahko prepreči nastajanje krvnih strdkov. Poleg tega krepi imunski sistem.

Oreščki - orehi, lešniki, pekanovi orehi, indijski oreščki - zaradi visokih vrednosti magnezija, kalija, nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov držijo krvni tlak v mejah normale.

Jabolka spadajo med najpriljubljenejše in hkrati najbolj zdravo sadje. Dobro denejo našemu srcu, ker vsebujejo balastno snov pektin. Ta znižuje vrednosti holesterola v krvi in tako ščiti pred srčnim infarktom.

Zelena s svojimi eteričnimi olji in drugimi učinkovinami znižuje krvni tlak, tako da blaži napetost v stenah arterij in tudi širi žile.

Granatno jabolko je blagodejno predvsem za naše ožilje. Rastlinska snov punucalagin ščiti pred kopičenjih škodljivih snovi in s tem tudi pred zoženjem žil, ki povzročijo visok krvni tlak.

gozdne borovnice.jpg
Profimedia
Borovnice so med drugim bogate s snovjo imenovano pterostilen, ki zmanjšuje predrakave spremembe v črevesju.

Hrana za možgane

Sončnična semena so izvrstna za malice, ker vsebujejo veliko vitamina B1, ki krepi koncentracijo.

Ananas vsebuje serotonin, ki je odgovoren za razširjanje dobrega razpoloženja in zadovoljstva. Zdrava raven serotonina v telesu poskrbi, da ste dobre volje in sproščeni.

Govedina vsebuje veliko vitamina B12, ki ščiti pred slabitvijo spomina in demenco. Vendar mora biti meso čim bolj nežno, uživati pa ga je treba v zmernih količinah.

Korenje (surovo ali dušeno) in korenčkov sok spodbujata prekrvitev možganov in sta odlična zaščita pred pozabljivostjo.

Vse dobro za želodec

Koromač spodbuja prekrvitev in uničuje bakterije, poleg tega deluje pomirjujoče na nervozen želodec. In to zaradi eteričnih olj, ki jih vsebuje.

Sok belega zelja je učinkovito sredstvo pri vseh vrstah težav z želodcem. Študije dokazujejo, da lahko celo zdravi razjede na želodcu.

Krompir spada med najpriljubljenejša živila. Nevtralizira želodčno kislino in tako zaščiti želodčno sluznico. Še posebej lahko prebavljiva sta krompirjev pire in krompir v oblicah.

Ali5-jul25.jpg
Shutterstock
Krompir nevtralizira želodčno kislino in tako zaščiti želodčno sluznico.

Štirje proti raku

Borovnice vsebujejo kisline, ki ščitijo pred rakavimi obolenji, in tudi antociane, ki učinkujejo antioksidativno in protivnetno.

Ribe z maščobnimi kislinami omega-3 (še posebej skuše, sardele, losos, tuna) zavirajo rast rakavih celic in sprožijo njihov »samomor« (apoptoza).

Zeleni čaj in njegovi polifenoli delujejo protivnetno in lahko preprečujejo raka.

Limone so tako ali tako zelo zdrave zaradi visoke vsebnosti vitamina C. Poleg tega to kislo sadje vsebuje tudi flavonoide, terpene in karotenoide, ki zavrejo rast in uničijo rakave celice.

Hrana za dobro počutje in lepoto

Buča je bogata z rastlinsko snovjo beta kriptoksantinom, ki tudi prispeva k njeni barvi. Ohranja zdrave in močne kosti in blaži artritis.

Sir se uvršča med najpomembnejša živila s kalcijem, Ta mineral poskrbi, da kosti ostanejo trdne in močne, in tako ščiti pred osteoporozo. Največ kalcija imajo trde vrste sira, na primer zbrinc ali parmezan.

Blitva vsebuje še posebej veliko vitamina K. Ta igra pomembno vlogo pri ustvarjanju telesu lastne osnovne kostne mase in tudi pospešuje zdravljenje zlomov kosti.

Gobe imajo zelo veliko vitamina D. Ta uravnava absorpcijo kalcija iz želodčno-prebavnega trakta in pospešuje razgradnjo kalcija v kosteh.

Leča telesu prinaša esencialne aminokisline, ki podpirajo izgradnjo mišic in njihovo regeneracijo (na primer po športni dejavnosti).

Marelice vsebujejo betakaroten in likopen, ki telo zaščitita pred prostimi radikali in tako tudi pred sončno svetlobo. Poleg tega spodbujata rast las in pomagata proti suhi koži.

Soja in tofu vsebujeta fitohormone, ki spodbudijo hormonske receptorje kože in oddajajo signale vezivnemu tkivu. Rezultat: koža ni več suha, izboljša se njena debelina, poleg tega se zgladijo gubice.

Vodna kreša poskrbi za pretočnost krvi in čisti kožo od znotraj.

Grenivka
Profimedia
Grenivka spodbuja presnovo in zmanjša apetit.

Hrana za vitkost

Grenivka že kar nekaj časa velja za sadež, ki znižuje telesno težo. Študije dokazujejo, da dejansko spodbuja presnovo in zmanjša apetit. Poleg tega znižuje vrednosti inzulina, kar deluje pozitivno na težo.

Špinača nasiti in poleg tega vsebuje veliko vitaminov, mineralnih snovi in drugih pomembnih hranil. Njene čreslovine spodbujajo prebavo in odplavljajo tekočino iz telesa.

Neoluščen riž vsebuje aminokislini metionin in lizin, ki poskrbita za nemoteno presnovo maščob.

Posneto mleko in jogurt vsebujeta veliko kalcija, ki je eden največjih spodbujevalcev izgorevanja maščob. Več kalcija ko je v celici, aktivneje izgoreva maščoba in večja je izguba telesne teže.

Hruške hitro nasitijo in s svojimi balastnimi snovmi spodbudijo prebavo - idealno za dieto. Poleg tega vsebujejo veliko kalija, ki iz telesa odplavlja odvečno tekočino. Jejte jih z lupino.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.