© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Sladoled: koliko kalorij ima in kako ga pravilno shranjevati


Uredništvo
19. 6. 2025, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Brez sladoleda poleti ne gre. A koliko zares vemo o njem, kateri so najbolj nenavadni okusi in koliko vadbe je potrebno, da pokurimo kalorije ene kepice?

sladoled
Profimedia
Najbolj priljubljen okus sladoleda je vanilija, čeprav je bil okus čokolade izumljen prej.

Ko se temperature dvigujejo in sonce pripeka, ni nič boljšega od okusne kepice sladoleda, ki osveži telo in dvigne razpoloženje. Čeprav ga obožujemo praktično vsi, pa o njem vemo precej malo oz. o njem kroži precej zmot. Tako denimo njegov izvor povečini povezujemo z Italijo – kdo pa ne pozna slovitega italijanskega gelata - čeprav njegov vir sega v starodavno Kitajsko. Veljal je za kitajska zvarek iz okoli leta 200 n. št, nakar ga je Evropo preko Italije prinesel raziskovalec Marco Polo.

Pravilno shranjevanje

A ni vse v pripravi! Za dober sladoled je izjemno pomembno tudi to, kako ga shranjujemo, pri čemer je ključnega pomena temperatura zamrzovalnika. Ko ga ponovno zamrznemo, se kristali vnovič oblikujejo in sladoled je vse manj kremast, s tem pa izgublja kakovost. Če ga kupujemo v večjih banjicah, moramo del, ki ga ne pojemo, čimprej dati nazaj v zamrzovalnik, pri domačem sladoledu pa je najboljša rešitev, da ga nadevamo v manjše posodice v velikosti porcij, ki jih bomo porabili naenkrat.

Ne glede na obliko ali velikost posode, namesto keramike ali stekla raje uporabite plastiko, saj v njej sladoled prej zamrzne. Posoda mora biti tesno zaprta, saj ima sladoled to neprijetno lastnost, da nase povleče vonjave iz okolice.

sladoled
Profimedia
Če ga kupujemo v večjih banjicah, moramo del, ki ga ne pojemo, čimprej dati nazaj v zamrzovalnik.

Najbolj primerna temperatura zanj je pod minus 18 stopinj Celzija. Poleg tega pa ga je priporočljivo hraniti v zadnjem delu zamrzovalnika, da pri odpiranju, ko jemljemo ven druge stvari, ne bo tako izpostavljen temperaturnim spremembam.

Od kepice do kalorij

Zdaj ko ga znamo pravilno hraniti je čas, da pogledamo, koliko kalorij v svoje telo vnesemo s kepico te sladice. Preden so v 10. stoletju uvedli sladoled na osnovi mleka, je bil resnično narejen iz ledu. Takšen, kot ga poznamo danes, vsebuje različne sestavine: mleko, smetano, vodo, sadje in sladkor, pa dodane arome in barve, emulgatorje in stabilizatorje, pogosto vsebujejo celo oreščke in tako dalje. Poleti je redno na našem meniju, saj je prijetna poletna osvežitev, ki pa ni ravno lahka …

Največ sladkorja in maščob imajo mlečni sladoledi, ki so bogati s prelivi in dodatki, nekoliko manj pa riževi sladoledi in sadni sladoledi. Le-ti imajo manj ali nič mleka in smetane ter so narejeni na vodni in sadni osnovi. Po številnih raziskavah imajo tako le redki mlečni sladoledi manj kot 200 kalorij na porcijo. V eni skodelici vanilijevega sladoleda, ki je še vedno najbolj priljubljen, je 273 kalorij.

sladoled
Profimedia
Največ sladkorja in maščob imajo mlečni sladoledi, ki so bogati s prelivi in dodatki.

In koliko napora moramo vložiti v to, da pridobljene sladoledne kalorije porabimo? Eno kepico porabimo s40-50 minutami hoje, 20 – 30 minutami teka, 30 – 40 minutami kolesarjenja, 20 – 25 minutami plavanja, s 30 minutami tenisa ali 30 – 35 minutami zmerne vadbe v fitnesu.

Najbolj priljubljeni in najbolj nori okusi

Najbolj priljubljen okus sladoleda, kot že rečeno, ostaja vanilija, čeprav je bil okus čokolade izumljen prej. Sledi mu prav čokolada, jagode, piškoti s smetano in drugi. Čokoladni preliv je najbolj priljubljen preliv za sladoled. V Venezueli je sladoledarna, ki je znana po osupljivih 860 okusih, zato se je uvrstila v Guinnessovo knjigo rekordov.

Med trendi okusi sladoledi z dodatki in zanimivimi kombinacijami kot so mandarina-pomaranča-temna čokolada, sicilijanska pistacija, piškoti s smetano, banana-nutella, pa tisti, ki imajo okus po znanih pijačah in zadnja leta zelo priljubljen okus sivke z medom.

No, med sladoledi pa pristanejo tudi zelo nenavadni okusi in sestavine, ki v nekaterih primerih spominjajo že na pravi obrok. Tako širom sveta najdemo sladoled z okusom česna, jastoga, morskih sadežev, sladoled jagodno balzamičnega okusa, sladoled z okusom kislih kumaric, pa celo pikanten sladoled iz čilijev. Kateri okus pa najbolj prepriča vas?

sladoled.jpg
Pinterest
Za dober sladoled je izjemno pomembno tudi to, kako ga shranjujemo, pri čemer je ključnega pomena temperatura zamrzovalnika.

Zanimivosti o osvežilni pregrehi

  • Največ sladoleda na prebivalca porabijo na Novi Zelandiji, sledijo pa jim ZDA, potem pa so tu še Nemčija, Italija, Kitajska in Brazilija.
  • Sladoled je celo ena od treh živil, ki jih astronavti najbolj pogrešajo v vesolju!
  • Tri četrtina gospodinjstev ima sladoled ves čas v zamrzovalniku, statistično najbolj primeren za Instagram pa je vanilijev sladoled.
  • En kornet sladoleda se lahko poje v 50 lizih, preizkuševalci okusa sladoleda pa uporabljajo zlate žlice, da kovina ne bi motila okusa.
  • Najbolj dobičkonosen dan za prodajalce sladoleda je skoraj vedno nedelja.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.