© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Poletna zelenjava, s katero v telo vnašate zdrave kalorije


Uredništvo
23. 6. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poletje je čas sadja in zelenjave, vitaminov in mineralov, ki jih naše telo potrebuje zaradi povečane aktivnosti v tem letnem času.

melona
Profimedia
Melona je prava zakladnica kalcija, bakra, fosforja, magnezija, železa in kalija, vsebuje tudi vitamina C in A ter folno kislino.

Poletje je čudovit letni čas z vseh vidikov – dnevi so daljši, prihaja čas dopustov, visoke temperature nas kar kličejo v naravo, predvsem pa je poleti v izobilju veliko vrst sadja in zelenjave.

Zakaj so dobre slive?

Ne pozabite si privoščiti slive. Ne le da izboljšujejo absorpcijo železa, saj vsebujejo obilico vitamina C, slive zelo dobro krepijo imunski sistem in mnogi menijo, da je ravno to razlog, zakaj raziskave kažejo veliko povezanost med uživanjem hrane, bogate z vitaminom C, in manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt, ki bi jo povzročile bolezni srca, kap ali rak.

To je za povrh sadje, ki vsebuje še en izjemen antioksidant, ki sicer ni tako znan kot vitamin C, zato pa je zelo cenjen, ker zmore uničiti še posebej škodljiv prosti radikal, imenovan superoksidni anionski radikal. Ta napada naše celice in jim sčasoma močno škodi. V svojo prehrano lahko slive enostavno vključite tako, da jih narežete v solato ali vmešate v svoj jutranji jogurt.

slive
Profimedia
slive

Zdravilni učinki melone

Melona je prava zakladnica kalcija, bakra, fosforja, magnezija, železa in kalija, vsebuje tudi vitamina C in A ter folno kislino. Ker je sestavljena iz 90 odstotkov vode, nas tudi hitro odžeja. Z besedo melona sicer lahko označimo samo sadež ali pa kar celotno rastlino.

Poleg vitaminov in mineralov melone vsebujejo precej karotenoidov, ki so znani kot uspešni zaviralci nekaterih rakavih obolenj, ščitijo namreč pred pljučnim, kožnim, materničnim, želodčnim in črevesnim rakom. Že 200 g melone na dan je dovolj, da se v telesu sprožijo procesi, ki lahko zavrejo nastanek in razvoj rakavih obolenj.

Melone vsebujejo tudi antikoagulante in adenozin, zato so učinkovite pri preprečevanju tvorjenja krvnih strdkov v žilah, s tem pa se zmanjša možnost možganske, pa tudi srčne kapi. Baker v meloni pomaga nadzorovati krvni tlak, kalij pa je pomemben mineral pri preprečevanju osteoporoze.

Melone imajo tudi rahel odvajalni učinek, če ste torej zaprti, si privoščite melono in težave bodo izginile. Tudi diuretični učinki melone niso zanemarljivi, če si jo boste privoščili že za zajtrk, boste vodo postopoma odvajali ves dan.

Bučke kot zdravilo

Malo ljudi ve, da bučke lahko prispevajo k zdravljenju astme, imajo močne protivnetne lastnosti in pomagajo preprečevati parodontozo, uporabljajo se tudi proti drugim vnetjem. Učinkovite so pri zniževanju visokega krvnega tlaka, zmanjšujejo tudi nevarnost pojava multiple skleroze.

Laboratorijske raziskave so ugotovile, da imajo fitonutrienti v soku bučk lastnosti, ki delujejo proti raku, ker preprečujejo mutacijo celic. Ekstrakti bučk zmanjšujejo simptome benigne hipertrofije prostate, ta učinek se še okrepi v kombinaciji z drugo zelenjavo.

Poln vitamina C

Rdeči ribez, ki je znan vir vitamina C (za zadostitev dnevnih potreb po vitaminu C zadostuje že 40 jagod ribeza, navajajo nekateri viri), so v preteklosti uporabljali za zdravljenje skorbuta, danes pa je dokazan njegov pozitivni učinek pri zdravljenju slabokrvnosti, saj vsebuje veliko železa, bakra in mangana.

Poleg tega pospešuje prebavo, krepi imunski sistem in pomaga pri griži. Ženske bomo še posebej vesele, da je ribez tudi odličen antioksidant. Črni ribez sicer ni tako polnega okusa kot rdeči, a je učinkovit pri lajšanju težav z artritisom in putiko.

ribez
Profimedia
ribez

Praktično brez kalorij

Jajčevci so živilo z malo kalorijami, saj jih 100 gramov vsebuje samo 16. Povrhu ščitijo arterije pred škodljivimi vplivi slabega holesterola, preprečujejo krvavitve, čistijo kri, ugodno vplivajo na možgane, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo prebavo, prispevajo k zmanjševanju telesne teže, zaradi bogastva vlaknin pa tudi varujejo pred rakom debelega črevesja. Ker jajčevci vsebujejo veliko vode, pomembno vplivajo na vrsto telesnih procesov, lepšajo pa tudi lase in kožo: gladijo gube in krepijo lasne konice.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.