© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Zakaj je lubenica najboljša poletna superhrana?


Tina Lucu
26. 6. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Lubenice so izredno zdrave, polne vitaminov in mineralov, najpomembnejše pa je, da zmanjšujejo apetit.

lubenica
Profimedia
Dieta z lubenico ni primerna zgolj za hujšanje, ampak tudi za detoksikacijo.

Poleg tega so lubenice diuretiki, kar pomeni, da čistijo telo, omeniti pa moramo tudi semena lubenic, ki imajo dokazano dobre zdravilne učinke. Meso lubenice je brez holesterola in maščob, vsebuje pa veliko kalija in vitaminov A, C in B6.

Glede na to, da je sestavljena iz več kot 90 odstotkov vode, hitro pokrije potrebe telesa po tekočini. Lubenica je bogata tudi z likopenom, ki velja za najmočnejši antioksidant. Je naravni diuretik, zaradi sladkega okusa pa je odlično nadomestilo za sladice. Lubenico pa seveda lahko občasno nadomestite z melono ali kakšnim drugim poletnim sadjem.

Dieta z lubenico ni primerna zgolj za hujšanje, ampak tudi za detoksikacijo. Privoščite si kakšen vroč poletni dan in jejte le lubenico, presenečeni boste, kako dobro se boste počutili naslednji dan.

Detoks z lubenico – preprosta pot do boljšega počutja

Nasvet: Če morate obvezno zjutraj piti kavo, potem jo popijte vsaj pol ure pred zajtrkom z lubenico ali pa pol ure po njem.

Zajtrk je vsako jutro enak. Sestavljen je iz rezine lubenice, 50 g polnozrnatega kruha in skodelice čaja.

lubenica
Profimedia
Če želite shujšati še kakšen kilogram več, potem prve tri dni jejte samo lubenico, potem pa jejte po jedilniku, ki smo ga napisali.

Prvi dan:

Kosilo: file purana, 100 g kuhanega riža, narezan paradižnik in za sladico - rezina lubenice.

Večerja: 50 g sira, rezina kruha, lubenica po želji.

Drugi dan:

Kosilo: rezina kruha, 50 g kuhanih piščančjih ali puranjih prsi, rezina lubenice.

Večerja: file bele ribe na žaru (lahko tudi losos), rezina kruha in rezina lubenice.

Tretji dan:

Kosilo: 30 g špagetov s tuno in paradižnikom, lubenica po želji.

Večerja: mešana solata iz paradižnika, kumaric, paprike, čebule in zelene solate, rezina lubenice ali melone.

Četrti dan:

Kosilo: krožnik zelenjavne (lahko tudi paradižnikove) juhe, kos kruha, piščančji file, rezina lubenice, lahko tudi nekaj marelic ali melona.

Večerja: Dva kuhana krompirja s parmezanom, lubenica po želji.

Peti dan:

Kosilo: steak s šampinjoni, lubenica po želji.

Večerja: 50 g svežega sira, dve rezini kruha, lubenica po želji.



© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.