Top 5 živil, ki vas bodo napolnila z vitaminom E
Nujnega mikrohranila, kot je vitamin E, naravni ščit za kožo in srce, nam običajno ni treba nadomeščati s prehranskimi dopolnili, če stavimo na prava živila.

Vitamin E je eden ključnih antioksidantov, ki v telesu deluje kot zaščita pred oksidativnim stresom. Brez njega naše celice ne morejo normalno delovati; ob pomanjkanju se nam poslabša zdravje kože, zmanjša energija, oslabi srce in pade imunski sistem. Ta vitamin pomaga tudi pri celjenju ran in varuje vid. Dnevna potreba po vitaminu E je 12 mg, za optimalno absorpcijo pa je dobro, da živila, ki ga vsebujejo, uživamo skupaj z zdravo maščobo in vitaminom A ter železom. S posebnim poudarkom, da naj bodo sestavine v jedeh kar najbolj kakovostne in sveže.
5 živil z obilo vitamina E
Mandlji
30 g (približno pest) vsebuje kar 7,3 mg vitamina E, kar pokrije več kot polovico dnevnih potreb. Poleg tega so polni zdravih maščob, beljakovin in vlaknin.
Špinača
100 g vsebuje 2,1 mg vitamina E. Je tudi bogat vir železa, vitamina A in antioksidantov. Idealna je za solate, juhe in prikuhe.

Oljčno olje
1 žlica (15 ml) prinese 1,9 mg vitamina E. Odličen je za solate in kuhanje, vzorno ščiti srce in izboljšuje prebavo.
Oves
100 g ovsenih kosmičev vsebuje okoli 1,5 mg vitamina E. Gre za odličen vir energije, vlaknin in pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi.
Jajčni rumenjak
1 rumenjak (približno 17 g) vsebuje 0,7 mg vitamina E, poleg tega pa še vitamin D, A in kakovostne maščobe.
Recepti z močnimi kombinacijami za več zdravja
Zajtrk za energijo
Ovseni kosmiči z mandljevim mlekom, naribanim korenjem (vitamin A), jabolki, s ščepcem cimeta in z žlico masla (to prav tako vsebuje veliko vitamina A).
Sladica za sijaj kože
Pesti svežih ali suhih marelic (poleg vitamina A je v njih tudi približno 1,47 mg vitamina E) dodamo stopljeno temno čokolado (železo) s čajno žličko oljčnega ali kokosovega olja, ter jih posujemo s popraženimi mandlji.

Solata za odpornost
Sveža špinača s kuhanim jajcem, papriko (vitamin A), z lečo (železo) in s prelivom iz oljčnega olja.
Topel obrok
Pečena jajca s špinačo, dušeno z oljčnim oljem, poleg serviramo prilogo iz rdeče pese (železo) in sladkega krompirja (vitamin A) ter s kančkom masla.
Večerja v skledi
Ovsena kaša s kuhano blitvo, z mandlji, s pečeno bučo (vitamin A) in z žlico oljčnega olja.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se