
: Veganskemu izzivu se vsako leto priključi vsaj 1.000 Slovencev in Slovenk
Ponedeljki, začetki mesecev ali novo leto so običajno časovni mejniki za nove začetke, zaobljube po večji športni aktivnosti, prenehanju kajenja, varčevanju … ali za odločitve glede sprememb prehranjevalnih navad in s tem veganstvo, menijo v Slovenskem veganskem društvu, ki že 11 leto prireja veganski izziv. Letno se izziva udeleži okrog 1.000 Slovenk in Slovencev, ki se vsaj za en mesec odpovejo mesu, mesnim izdelkom in drugim živilom živalskega izvora.

Zakaj se pridružiti izzivu in zakaj je bolje uživati veganski burger z okusom piščanca kot dejanski piščančji burger, pa odgovarja Matevž Jeran iz Slovenskega veganskega društva.
»Vegani postanejo vegani, ker nočejo škodovati živalim. Gre torej za etiko in ne za sam okus živil, gre za željo narediti nekaj dobrega za okolje, za svoje zdravje,« pojasnjuje Jeran. Vegani se namreč ne odločijo zgolj za prehrano, temveč tudi za življenjski slog, ki naj bi odražal etične in okoljske vrednote. In k odločitvi za veganstvo slovenske državljane vsak januar spodbuja Slovensko vegansko društvo z veganskim izzivom.
»Oseba se prijavi na strani našega društva in od dne prijave na elektronsko pošto prejema izobraževalna gradiva, praktične napotke glede kulinarike, za vsak dan prejme primere obrokov za zajtrk, kosilo in večerjo. Nekateri se prijavijo zgolj zato, da prejmejo nove recepte ali ideje zanje,« je pojasnil.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
6 °C
Oblačno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
7-dnevni obeti