
V Dolenjskih Toplicah s šolarji zajtrkovala tudi državna sekretarka

Današnji dan slovenske hrane, s katerim želijo opozoriti o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, so v osnovni šoli in vrtcu v Dolenjskih Toplicah tako kot po številnih drugih slovenskih šolah in vrtcih začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je bil sestavljen iz mleka, masla, črnega kruha, medu in jabolka, ki so bili pridelani oziroma predelani v Sloveniji. S topliškimi učenci sta zajtrkovala tudi državna sekretarka ministrstva za kmetijstvo in okolje mag. Tanja Strniša in predsednik zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk.
Dan so nadaljevali s tržnico domačih dobrot, na katerih so učencem in učiteljem ponudili jabolka, suho sadje, jabolčni, korenčkov in pesin sok, korenje, črn in polnozrnat kruh, ajdove žemlje, koruzne bombete, pečeno proseno kašo s sadjem, skuto, jogurt, kefir, sir … Vse to so pripravile učenke šolske komisije za prehrano, mentorica in kuharice.
V topliški šoli tudi sicer veliko pozornosti posvečajo ozaveščanju učencev in njihovih staršev o zdravi prehrani, pomenu zajtrka, ohranjanju tradicionalnih slovenskih jedi in o kakovosti živil iz lokalnega okolja, zato že tri leta v šoli in vrtcu izvajajo projekt, ki je namenjen uživanju ekološke in lokalne hrane in shemo ekološkega sadja.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
8 °C
Oblačno
torek, 11. 3
Oblačno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti