Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

V Dolenjskih Toplicah s šolarji zajtrkovala tudi državna sekretarka


M. Ž.
15. 11. 2013, 00.00
Posodobljeno
17:01
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Dolenjskega lista
IMG_0017

Arhiv Dolenjskega lista
Gostje na zajtrku v topliški šoli. (Foto: M. Ž.)

Arhiv Dolenjskega lista

Arhiv Dolenjskega lista

Današnji dan slovenske hrane, s katerim želijo opozoriti o pomenu oskrbe prebivalstva s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, so v osnovni šoli in vrtcu v Dolenjskih Toplicah tako kot po številnih drugih slovenskih šolah in vrtcih začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki je bil sestavljen iz mleka, masla, črnega kruha, medu in jabolka, ki so bili pridelani oziroma predelani v Sloveniji. S topliškimi učenci sta zajtrkovala tudi državna sekretarka ministrstva za kmetijstvo in okolje mag. Tanja Strniša in predsednik zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk.

Dan so nadaljevali s tržnico domačih dobrot, na katerih so učencem in učiteljem ponudili jabolka, suho sadje, jabolčni, korenčkov in pesin sok, korenje, črn in polnozrnat kruh, ajdove žemlje, koruzne bombete, pečeno proseno kašo s sadjem, skuto, jogurt, kefir, sir … Vse to so pripravile učenke šolske komisije za prehrano, mentorica in kuharice.

V topliški šoli tudi sicer veliko pozornosti posvečajo ozaveščanju učencev in njihovih staršev o zdravi prehrani, pomenu zajtrka, ohranjanju tradicionalnih slovenskih jedi in o kakovosti živil iz lokalnega okolja, zato že tri leta v šoli in vrtcu izvajajo projekt, ki je namenjen uživanju ekološke in lokalne hrane in shemo ekološkega sadja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.