Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Krmelj


Ines Metelko, 9. razred OŠ Krmelj
5. 12. 2013, 08.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Arhiv Lokalno.si

Arhiv Lokalno.si

Na Osnovni šoli Krmelj je nastopil čas, da na petkovo jutro (15. novembra) obnovimo znanje o zdravem načinu prehranjevanja ter izboljšamo zavedanje o razlogih za domačo pridelavo živil.

V začetek dopoldneva sta nas z nekaj besedami pospremili ravnateljica Gusta Mirt ter gospa Darinka Podlogar, ki je kot vodja šolske prehrane zadolžena za urejanje šolskega jedilnika. Napotili sta nas v učilnice, kjer je nadaljevanje zaznamoval tradicionalni slovenski zajtrk. Prazna vreča ne stoji pokonci, pravijo, zato je ta obrok po nočnem spancu še kako pomemben. Pokramljali smo ob svežem mleku, na kruh nanesli med ter maslo in se za konec posladkali še s sočnim jabolkom iz bližnjega sadovnjaka.

S polnimi baterijami smo se lahko optimalno skoncentrirali na predavanje, ki je sledilo. Pravzaprav je šlo za kratko kulinarično potovanje, skozi katerega sta nas popeljala g. Jože in njegova žena, ki sta lastnika ekološke kmetije in gostilne Repovž v Šentjanžu. Svoje dolgoletne izkušnje sta z veseljem delila z nami. Prikazala sta njihove številne ekološke izdelke. Izpostavila sta glavni produkt, jabolko topaz, poleg tega pa sta omenila tudi ostalo sadje, zelenjavo, žita in zelišča, ki jih prodajajo predelane ali pa kot samostojne izdelke. Del predstavitve je bila tudi degustacija. Ponudila sta hrustljave pirine piškote, jabolčno čežano ter sok, za konec pa smo imeli priložnost poskusiti tudi pirino rižoto z zelenjavo, ki je nepričakovano potešila še tako zahtevne brbončice. S pristnimi okusi sta nas zakonca Repovž prepričala o kvaliteti biološko pridelanih živil brez dodatkov in prav tako dokazala, da so mnogo boljša in seveda predvsem bolj zdrava kot industrijsko proizvedena.

Živimo v dobi, kjer je življenjski tempo vse hitrejši. Vedno bolj smo izpostavljeni obremenjujočim dogodkom in prav ti vplivajo na kakovost našega življenja. Pogosto se nam mudi, ob tem pa nam enostavno zmanjkuje časa zase in za svoje potrebe. V prvih jutranjih urah, ko napoči čas za najpomembnejši obrok dneva, naredimo veliko napako, če ga izpustimo. Večina ljudi se preprosto požvižga, morda celo pozablja nanj ali pa mu ne pripisuje zadostnega pomena – za vsak še tako prepričljiv izgovor, da ga preskočite, obstaja tehten razlog, da ga pojeste!

Minil je še en pester dan zahvaljujoč projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in seveda vsem, ki so ga za nas izpeljali tako, kot je treba. Vonjave po izvrstni domači in zdravi hrani so se razlegle po celotni šoli, učenci pa bomo pridobljeno znanje širili še daleč naokrog.

Arhiv Lokalno.si

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.