© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kaj lahko in česa ne smemo jesti na prazen želodec


Uredništvo
26. 6. 2025, 19.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čeprav pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, ne dene prav vsak dobro želodcu.

hrana
profimedia
Ker jo v veliki meri sestavlja voda, nas lubenica že zjutraj oskrbi z veliko tekočine.

Preveč kisline ali drugih dražilnih snovi zjutraj povzroči bolečine v trebuhu ali pa še kaj hujšega. Preberite, katere jedi lahko jeste zjutraj in katerim se je bolje izogniti.

Na prazen želodec se izogibajte

Rogljički - vse, kar tako kot listnato testo vsebuje kvas, uživajte raje pozneje. Na primer ob popoldanski kavi. Ta vrsta hrane namreč draži želodec in povzroča napihnjenost.

Paradižniki - v njih je toliko zdravih snovi. Vendar pa lahko vitamini in antioksidanti v kombinaciji s preveč želodčne kisline privedejo do hudih trebušnih bolečin. Posebno neprijetno za ljudi, ki imajo že tako ali tako težave z želodčno kislino ali razjedami.

Sladke, gazirane pijače - cola in podobni napitki poženejo raven inzulina v višave. Pa tudi fosforna kislina, ki je v gaziranih pijačah, dvigne nivo želodčne kisline in povzroči zgago.

hrana
Profimedia
Kdor za zajtrk poje jajca, bo čez dan pojedel manj kalorij.

Citrusi - vsebujejo še posebej veliko sadne kisline, ki na tešče poveča tveganje za vnetje želodčne sluznice.

Banane - vsebujejo sicer veliko magnezija, vendar pa brez podlage magnezij v želodcu tako hitro pristane v krvi, da lahko visoko neravnovesje škodi srcu. Poleg tega vsebujejo tudi veliko sladkorja, ki poviša raven inzulina.

Praznemu želodcu dobro denejo naslednja živila

Ovseni kosmiči - balastne snovi znižajo raven holesterola in za dlje časa nasitijo. Poleg tega ščitijo želodčno sluznico pred škodljivimi kislinami.

Ajda - spodbudi prebavo in poleg tega vsebuje veliko beljakovin in železa.

hrana
Profimedia
Oreščki normalizirajo pH želodca in naj bi celo zmanjševali želodčne razjede. Vsebovana maščoba za dlje časa nasiti.

Borovnice - najnovejše študije kažejo, da prav za zajtrk izboljšajo raven krvnega tlaka in pospešijo prebavo. Dobre so tudi za spomin.

Lubenica - ker jo v veliki meri sestavlja voda, nas že zjutraj oskrbi z veliko tekočine. Likopen, naravno rdeče barvilo, je poleg tega dober za oči in srce.

Jajca - kdor za zajtrk poje jajca, bo čez dan pojedel manj kalorij.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.