Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Naravoslovni dan - zdrava prehrana


Karmen Murn in Valerija Turk, 8.a
24. 3. 2010, 09.10
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

##IMAGE-3514877##

V četrtek, 11. marca, smo imeli učenci 8. a OŠ Žužemberk naravoslovni dan. V uvodnem delu nam je svetovalna delavka Tanja Šenica predstavila načela zdravega prehranjevanja. Podrobneje smo si ogledali prehrambeno piramido in izvedeli, da je večina belih živil nezdravih, npr. beli sladkor je bolj zdravo nadomestiti z rjavim ali medom, bela moka je najbolj osiromašena, zato je bolje uporabljati polnozrnato moko in proizvode, ki so bogati z rudninami in vlakninami. Tudi bel riž, ki je prečiščen in precej obdelan, je bolje nadomestiti z neoluščenim.

Rdeča nit predavanja je bil poudarek, da je redno uživanje sadja in zelenjave zelo koristno, saj vsebuje pomembne zaščitne snovi, ki naše telo varujejo pred hudimi boleznimi. Zmagovalci med varovalnimi živili so tisto sadje in zelenjava, ki so intenzivnih barv: brokoli, paprika, paradižnik, borovnice in jagodičevje, kivi…

Glede na rezultate ankete smo ugotovili, da veliko učencev ne zajtrkuje redno. Dobili smo nekaj idej, kako si pripraviti zajtrk, ki nam bo dal energijo, da bomo v šoli lahko dobro delali. Prav tako smo spoznali, da je pomembno, da znamo brati deklaracijo na živilih, saj lahko na ta način izbiramo tista, ki so bolj zdrava za naše telo. Ugotovili smo, da veliko prigrizkov, ki jih uživamo vsakodnevno, vsebuje ogromno količino enostavnih ogljikovih hidratov in sladkorja, kar slabo vpliva na naše zdravje, saj povzroča hiter porast krvnega sladkorja, prav tako pa tudi hiter padec le tega, kar za naše telo pomeni velik šok.

Ko smo končali s teorijo smo se razdelili v skupine, zavihali rokave in začeli kuhati. Čeprav večina misli, da zdrava hrana ni okusna, smo ugotovili, da to ni res. Pripravili smo sadno solato ter solato iz polnozrnatih testenin, solato iz čičerike, polnjena pečena jabolka, mlečne napitke, namaze iz skute, proseno kašo s slivami in skledo s kosmiči, oreški in sadjem. Med pripravljanjem hrane so se nam že pošteno cedile sline, zato smo komaj čakali, da jo poskusimo. Po končanem delu smo pogrnili mize, zgubali papirnate serviete in se v pričakovanju posedli za prijetno omizje. Vsaka skupina je najprej predstavila svojo jed, izpostavili smo, zakaj je zdrava, nato pa je sledila degustacija.

S pripravljenimi zdravimi jedmi smo bili zelo zadovoljni, pridobljeno znanje pa se bomo potrudili prenesti tudi v domače okolje, saj smo dobili tudi zloženko z recepti in nasveti za zdravo prehranjevanje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.