
Mit ali resnica: Odmrznjenega mesa ne smemo več zamrzniti

##IMAGE-4008951##
Pravilo, da že odmrznjenega mesa ne smemo ponovno zamrzniti, je velika večina posvojila za sveto resnico. Pa slednje res drži?
Na spletu je moč zaslediti veliko vprašanj o tem ali je resnično škodljivo, če že odtajano meso vrnemo v zamrzovalno skrinjo. Saj veste, zlahka se pripeti, da odtajamo preveliko količino, ki je tistega dne ne bomo porabili. Uporabniki spletnih forumov opozarjajo tudi na živilske trgovine in restavracije, kjer naj bi bilo tovrstno početje stalna praksa.
Je torej uživanje dvakrat zamrznjenega mesa škodljivo? Morda boste presenečeni, a prehranski strokovnjaki z nemške univerze v Münstru zatrjujejo, da meso zaradi omenjenega postopka ni prav nič škodljivo, le okusno ne bo tako, kot bi bilo ob enkratni zamrznitvi.
''Če ste surovo meso odtajali v hladilniku, ga lahko brez pomisleka ponovno zamrznete.''
Strokovnjaki pojasnjujejo, da sicer meso ne bo več tako kvalitetno, po
pripravi bo namreč bolj suho in manj okusno, saj se bo proces poznal na
strukturi in vsebnosti hranilnih snovi. ''Poleg tega, da med
tajanjem meso izgubi določen odstotek vode, se pričnejo v njem pri
ponovnem zamrzovanju tvoriti ledeni kristali.''
Ponovnega
zamrzovanja ne izvajajte, če ste meso prvikrat odtajali pri sobni
temperaturi. Slednje tudi sicer ni priporočljivo, saj tvegate nastanek
tudi zelo nevarnih bakterij. Nenazadnje je meso sestavljeno iz
beljakovin živalskega izvora, zato je nevarnost za razvoj bakterij zelo
velika. Zlasti, če zamrznjeno meso ogrevate s toplo ali celo vročo vodo.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
9 °C
Oblačno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti