Zakaj so prve letošnje hruške še bolj zdrave kot jesenske sorte
Mini hruške, imenovane tudi junijske lepotice, so zakladnica vitaminov in mineralov, ki jih v najbolj vročih dneh še posebej potrebujemo.

Mini hruške, ki jih imenujemo tudi junijska lepotica (Pyrus communis), so podolgovate, srednje velike hruške z gladko, rumeno-zeleno kožico, ki na sončni strani dobi rdečkast odtenek. Meso je sočno, sladko in aromatično, s srednje čvrsto teksturo. Sorta je samooplodna, kar olajša gojenje. Drevo zraste do 5–6 metrov, včasih do 12 metrov, z okroglo krošnjo. Uspeva v zmernih podnebjih na tleh s pH 5,6–6,5, najbolje v toplih poletjih. Cveti aprila ali maja, plodovi pa dozorijo v drugi polovici junija ali v začetku julija.
Zakaj prekašajo jesenske sorodnice
Junijske hruške, torej zgodnje sorte, imajo pogosto višjo vsebnost vitaminov in antioksidantov, saj dozorijo v obdobju z več sončne svetlobe, kar spodbuja tvorbo teh snovi. Jesenske hruške, ki so običajno shranjene dlje, lahko izgubijo del hranil, zlasti vitaminov, občutljivih na čas in temperaturo. Vse hruške so zdrave, a zgodnje poletne sorte imajo zaradi svežine in višje koncentracije bioaktivnih spojin rahlo prednost.

Katera ključna hranila vsebujejo
Hruške sorte junijska lepotica so bogate z vitamini in minerali. Vsebujejo vitamine A, C, E ter precejšen del skupine vitaminov B (B1, B2, B6), ki podpirajo imunski sistem, kožo in vid. Od mineralov so prisotni kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo in mikroelementi, kot sta baker in mangan.
Pri katerih zdravstvenih težavah pomagajo
Obilo vlaknin v teh izjemnih plodovih pomaga pri prebavnih težavah; dosledno čistijo črevesje in odpravljajo tako zaprtje kot drisko. Vitamin C krepi imunski sistem in zmanjšuje tveganje za prehlade. Kalij podpira zdravje srca, antioksidanti pa ščitijo celice telesa pred nevarnim oksidativnim stresom oziroma zmanjšujejo vnetja in tveganje za kronične bolezni, kot je rak.
Kulinarični predlogi
Junijska lepotica je zaradi sladkosti in sočnosti idealna za svežo uporabo. Odlična je že surova, pa tudi kot dodatek v napitkih in jedeh. Poskusite jih v sadnih solatah z jagodami in orehi ali kot nadev za pite. Odlične so v smutijih z banano in špinačo ali kot zdrave sladice – denimo pečene z medom in cimetom.
Aromatične hruške v popolni sladici za hladne dni
V merlotu poširane hruške z vaniljo in cimetom
Sladica ob kateri se prileže žlička sladoleda ali jogurta.
Hruške s čokolado iz pečice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se