
Hruške s čokolado iz pečice
Sladica ob kateri se prileže žlička sladoleda ali jogurta.
Hruške s čokolado iz pečice
Sladica ob kateri se prileže žlička sladoleda ali jogurta.

Sestavine
- 100 g krušnih drobtin
- 100 g nasekljane temne čokolade
- 100 g rjavega sladkorja demerara
- 85 g masla
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled ali jogurt, ko postrežemo

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.
Sestavine
- 100 g krušnih drobtin
- 100 g nasekljane temne čokolade
- 100 g rjavega sladkorja demerara
- 85 g masla
- 3 žlice javorjevega sirupa
- 4 zrele hruške
- vaniljev sladoled ali jogurt, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. V skledi zmešamo drobtine, čokolado in sladkor. Maslo raztopimo z javorjevim sirupom in mešanico vmešamo v suhe sestavine.
Hruške olupimo, odstavimo peščišča in jih narežemo na večje kose. Razporedimo jih v nepregoren pekač s prostornino enega litra in prekrijemo s čokoladno mešanico. Pečemo 25 do 30 minut, nato pa pečeno pustimo 10 minut ohlajati. Postrežemo z vaniljevim sladoledom ali jogurtom.
Nasvet
Krušne drobtine lahko naredite tudi sami. Kruhu odstranite skorjo in ga nadrobite na manjše kose. Razporedite jih na papir za peko in pecite v pečici na srednji temperaturi. Ko se kosi spečejo, jih zmeljite v kuhinjskem strojčku.