Kljub nadzoru živil na policah izdelki nevarni za ljudi
Odpoklic piškotov zaradi visoke vsebnosti akrilamida, ki predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje otrok, pa odpoklic zamrznjene zelenjave, ker bi lahko vsebovala bakterijo, ki je še posebej nevarna za nosečnice, sta le dva primera odpoklicev hrane v letošnjem juliju. Kdo torej preverja, kaj je naprodaj na trgovskih policah?

S tem vprašanjem smo se obrnili na upravo za varno hrano, ki objavlja obvestila o odpoklicih in ki tudi sama v skladu z uradnim inšpekcijskim nadzorom preverja kakovost živil. Odgovorili so, da so nosilci živilske dejavnosti, torej podjetja sama, odgovorni, da dajejo v promet varna živila. V ta namen imajo vzpostavljen sistem notranjih kontrol, ki vključuje analizo tveganja in temelji na načelih HACCP (to je mednarodna metoda zagotavljanja varne prehrane). »V tem sistemu so predvidena tudi vzorčenja in analize živil. Običajno pa ni vzorčeno vsako živilo ali vsaka serija živila, ki jo proizvajalec izdela in da na trg, saj je teh lahko zelo veliko,« priznavajo na upravi za varno hrano.
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se