Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako zmanjšati količine zavržene hrane v vrtcih in šolah


Estera Korošec
21. 7. 2021, 21.57
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V osnovnih šolah in vrtcih vsak dan zavržejo velike količine hrane. Zato se zaposleni v vzgoji in izobraževanju na različne načine trudijo in spodbujajo mlade k odgovornemu ravnanju s hrano. Tudi z različnimi projekti, kot je »Hrana ni za tjavendan«, katerega namen je osveščanje otrok, mladostnikov, staršev in učiteljev o izredno pomembni temi zavržene hrane.

1626703147_cg_odpadna_hrana2.jpg
Arhiv Štajerskega Tednika

»Na naši šoli hrano, ki ostane, ponudimo učencem v razširjenem programu. Prav tako učence navajamo, da je hrana dobrina in da smo lahko srečni in zadovoljni, da nam je ne primanjkuje tako kot ponekod po svetu. Zelo pomembna je vzgoja učencev, da razvijajo odnos in skrbno ravnanje s hrano, zato na šoli spodbujamo različne oblike dejavnosti, povezane z odgovornim ravnanjem do hrane,« je povedala Helena Ocvirk, ravnateljica OŠ Olge Meglič Ptuj, ki se je letos priključila projektu  »Hrana ni za tjavendan« v organizaciji Ekošole in Lidla Slovenije.

»Ob zaključku projekta je prava nagrada spremljati, kako otroci in mentorji znanje o problematiki zavržene hrane uporabljajo v svojem vsakdanjiku in tudi po projektu nadaljujejo aktivnosti. Znanje, ki ga otroci pridobijo v projektu, prenesejo tudi v domače okolje, zato lahko rečemo, da projekt spreminja odnos do hrane in navade slovenskih družin,« je povedal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.