Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Hren kot antibiotik; trije recepti za hrenovo omako


Svet24 in odkrito.si
30. 3. 2021, 13.45
Posodobljeno
31. 03. 2021 · 09:09
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

_zzzhren.jpg
Hren je nepogrešljiv pri prehladnih obolenjih, saj lajša težave z dihali in redči sluz. (Dreamstime)
_zzzzomaka.jpg
Hrenova omaka (Shutterstock)

Še nekaj dni nas loči do velike noči, ko se bo poleg pirhov in šunke na mizi znašel tudi hren. Hren odlikujejo številne zdravilne učinkovine, pripisujejo pa mu tudi moči naravnega antibiotika.

Hren se v naši kulinariki največ uporablja v času velike noči, ko ga postrežemo na praznično obloženi mizi, in med drugim predstavlja krščansko simboliko. A tudi sicer skozi leto naj postane nepogrešljiv pri pripravi jedi, saj ima izjemno moč pri blaženju številnih težav, ki jih prinaša prekomerno uživanje hrane. Vendar to še zdaleč ni vse, hren odlikujejo tudi številne druge zdravju koristne lastnosti.

Pomoč pri prehladu

Danes raziskave potrjujejo to, kar so naši predniki vedeli že nekoč povsem intuitivno. Vedeli so, da je hren učinkovit naravni antibiotik, saj si z njim lahko pomagamo pri številnih zdravstvenih težavah. Najpogosteje se priporoča pri premagovanju in lajšanju težav z dihali. Najboljše dejstvo naravnih antibiotikov pa je tudi, da načeloma nimajo nezaželenih stranskih učinkov. Hren lahko med drugim uporabite pri težavah z okužbo sečil, pomembno prispeva k zmanjševanju tveganja različnih vrst raka, obenem pa je odličen vir vitamina C. V ljudski medicini je pogosto uporabljen kot sredstvo za preprečevanje lene prebave in kot preventiva pri revmatizmu.

Krepi imunski sistem

Hren ima izjemno sposobnost krepitve imunskega sistema, zato ga nekateri imenujejo kar naravni penicilin. Če ga boste pomešali s svežim surovim mlekom, ga lahko uspešno uporabljate pri kožnih ekcemih. Dokazano spodbudi pretok krvi in blaži krče gladkih mišičnih celic v prebavilih, žolčniku in urinarnem traktu. Uživanje hrena bo hitro ogrelo naše telo, ugodno pa bo vplivalo na delovanje srca in ožilja, saj širi kapilare in poveča prekrvavljenost. V pomoč je lahko tudi pri lajšanju bolečin pri artritisu.

V kulinariki je naravni konzervans

Hren lahko v kulinariki uporabljamo kot naravni konzervans, saj ima zelo močno protibakterijsko in protiglivično zaščito. Uporabite ga lahko pri pripravi ozimnice, saj bo tako podaljšal svežino in uporabo ter kakovost živil.

Zanimivosti o hrenu

V času, ko še ni bilo popra, je bil hren zaradi pekočega okusa zelo cenjena rastlina in začimba.

Pri hrenu ni užitna le korenina, ampak tudi mladi listi in poganjki, listni peclji, belo cvetje in socvetje.

Ne drži, da hren lahko nabiramo le v mesecih, ki se končajo na črko r. Takrat je korenina najbolj polna koristnih snovi, a nabiramo jo lahko tudi med letom.

Hrenove korenine smo namreč včasih, ko smo jih izkopavali zgolj na vrtu, jedli samo od oktobra do februarja, v mesecih, katerih imena so se končevala na r.

Pekoča rastlina ni dobra le za dihala, ampak tudi za prebavo in presnovo, spodbuja prekrvitev, učinkuje na sečila in spodbuja porabo maščob v telesu.

Od kod ime hrenovka? Dobila ga je prav zaradi omake s hrenom, ki so jo tradicionalno stregli ob tej priljubljeni obarjeni klobasi.

TRIJE PREPROSTI RECEPTI ZA HRENOVO OMAKO

Hrenova omaka s smetano in majonezo

Sestavine:
· 100 g naribanega hrena
· 100 ml kisle smetane
· 100 g majoneze
· sol
· poper
· limonin sok

Priprava: Hrenovo korenino olupimo in na fino nastrgamo, damo v skledo, primešamo kislo smetano, limonin sok in majonezo, nato vse začinimo s soljo in poprom. Takšna omaka je odlična ob kuhani šunki ali govedini, postrežemo jo lahko s pečenim mesom. Smetano v receptu lahko nadomestimo z gostim jogurtom. Omaki lahko dodamo še naribana jabolka, da je okus slajši in blažji.

Hladna hrenova omaka

Sestavine za 250 ml:
100 g kisle smetane
100 g puste skute
2-3 cm hrenove korenine
40 g nastrgane redkve
1 žlica belega vinskega kisa
¼ žličke kisa
beli poper

Priprava:
Hren naribamo in vse sestavine zmešamo v skodelici.

Hren z jabolki

Sestavine za 6 oseb:
· 300 g jabolk
· 200 g hrena
· žlička sladkorja
· ščepec soli
· 2 žlici olja
· 2 žlici kisa

Priprava:

V posodo damo kis in ga razredčimo 50 ml vode.

Hren olupimo in naribamo ter ga vmešamo v razredčen kis.

Jabolka olupimo, drobno naribamo in dodamo hrenu. Dodamo sladkor, sol in olje ter dobro premešamo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.