Ali je kava, skuhana v bakreni džezvi, bolj zdrava?
Mineral baker, ki skrbi za zdrave kosti, živce, kožo in lase, je posebej nepogrešljiv v obdobju visokih temperatur, pa tudi pri okužbah in poškodbah.

Baker je bistveno mikrohranilo, ki ga najdemo v vseh telesnih tkivih. Ključen je v številnih fizioloških procesih, ker sodeluje pri gradnji tkiv, presnovi železa, energijskem metabolizmu in delovanju imunskega sistema. V človeškem telesu je prisoten v majhnih količinah, približno 75–150 mg, največ v jetrih, možganih, srcu, ledvicah in mišicah. Baker je gradnik encimov in beljakovin, ki podpirajo tvorbo rdečih in belih krvničk, zdravje kosti, živcev, kože in las. Pomaga pri sintezi kolagena, absorpciji železa in deluje kot antioksidant.
Dnevne potrebe po bakru
Odrasli potrebujejo približno 1–1,5 mg bakra dnevno, otroci pa okoli 0,5–1 mg. Vnos je običajno zadosten z uravnoteženo prehrano. Potrebe se povečajo pri kadilcih, intenzivni vadbi, okužbah ali poškodbah ter ob izpostavljenosti visokim temperaturam.

Živila, bogata z bakrom
Baker je prisoten v številnih živilih. Najboljši viri vključujejo:
Jetra (goveja: 3,6 mg/100 g, svinjska: 5,5 mg/100 g)
Ostrige (2,5 mg/100 g)
Sezamova semena (4,1 mg/100 g)
Kakav v prahu (3,9 mg/100 g)
Sončnična semena (2,8 mg/100 g)
Mak (2,2 mg/100 g)
Grenka čokolada (2,0 mg/100 g)
Stročnice (čičerika: 0,9 mg/100 g, soja: 1,5 mg/100 g)
Oreščki (lešniki, indijski oreščki: 1,3 mg/100 g)
Sveže gobe (denimo šampinjoni: 0,3 do 0,4 mg/100 g)

Kdaj so priporočljiva prehranska dopolnila z bakrom
Jemanje prehranskih dopolnil z bakrom je redko potrebno, saj zadostne količine običajno zaužijemo s hrano. Koristni so lahko pri dokazanem pomanjkanju, denimo pri slabokrvnosti, vendar le pod zdravniškim nadzorom. Prekomeren vnos (nad 10 mg/dan) je toksičen.
Interakcije z drugimi vitamini in minerali
Baker dobro sodeluje z vitaminom C, s cinkom in z manganom. Prekomeren vnos cinka ali železa pa lahko zmanjša absorpcijo bakra, kar vodi v pomanjkanje. Na raven bakra v krvi lahko prav tako vplivajo zdravila, kot so kontracepcijske tablete, nesteroidna protivnetna zdravila ali penicilamin.
Znaki pomanjkanja in preobilja bakra
Pomanjkanje bakra je redko in se kaže kot slabokrvnost, utrujenost, sivenje las, upad imunskega sistema, kostne deformacije, povišan LDL-holesterol in nevrološke motnje.
Preobilje bakra pa povzroča slabost, bruhanje, drisko, bolečine v želodcu, glavobol, omotico in kovinski okus v ustih. V hujših primerih vodi v poškodbe jeter, cirozo ali hemolitično anemijo. Pri Wilsonovi bolezni se baker kopiči v jetrih in možganih, kar povzroča nevrološke in duševne motnje.

Ali bakrene posode koristijo zdravju
Mnogi kuharski mojstri stavijo na kuhanje najrazličnejših jedi v bakrenih posodah predvsem zaradi odlične toplotne prevodnosti, pa tudi okus hrane naj bi bil mnogo boljši.
S kuhanjem v bakrenih posodah in shranjevanjem vode v bakrenih vrčih se v hrano in vodo sprošča majhna količine bakra, kar je lahko koristno pri pomanjkanju. Tveganje za preobilje je sicer večje, zlasti pri kislih živilih ali vodi z nizkim pH, saj se baker takrat lažje izloča. Prav zato je notranjost bakrene posode običajno prevlečena z nerjavečim jeklom ali kositrom, da se prepreči prevelik stik hrane z bakrom.
V vsakem primeru je nujna prava mera. Študije Univerze v Rochestru iz leta 2013 so opozorile na to, da lahko presežek bakra v pitni vodi prispeva k nastanku amiloidnih oblog, povezanih z Alzheimerjevo boleznijo. Deset let pozneje sta se sicer do obratnih dognanj dokopali Univerzi v Hamburgu in Berlinu, saj so raziskave nakazale, da lahko zadostna količina bakra zmanjšuje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, ker deluje protimikrobno in podpira zdravje možganov. Navkljub temu trdnih dokazov o koristih kuhanja v bakrenih posodah, kar zadeva skrb za zdravje, še vedno primanjkuje.
Tako tudi denimo priljubljena turška kava, tradicionalno pripravljena v bakreni džezvi, ni znanstveno dokazano bolj zdrava. Po drugi strani je indijska Univerza Bharath leta 2018 v raziskavi odkrila, da že samo shranjevanje vode v bakrenem vrču učinkovito ubija vrsto patogenih bakterij, kot so E. coli, vibrijo kolere in bakterija šigela.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se