Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

7 razlogov, zakaj je dobro jesti breskve


kl
18. 8. 2020, 10.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zelo težko je ne imeti rad ta dišeči sadež. Če k temu prištejemo še njegove prednosti za zdravje, imamo še razlog več, da jih uvrstimo na jedilnik.

breskve peach-2573836_1920.jpg
Pixabay
Breskve

1. Pomagajo zdravju oči

Barva breskve je znak, da je polna vitamina A, ki ščiti mrežnico, sloj celic v notranjosti očesa, ki je občutljiv na svetlobo. Beta-karoten, ki sodi v skupino A vitamina pa neguje mrežnico in preprečuje nastanek mrene in starostno degeneracijo rumene pege, ki je odgovorna za zmožnost podrobnega vida.

2. Breskve so izvrstne za kožo

Vsebujejo namreč veliko vitamina C, ki kožo ščiti pred staranjem in pojavom gub in tankih linij. Vitamin E, ki ga je precej v breskvah, pa koži hidrira in pomaga pri hitrejšem okrevanju kožnih celic pri poškodbah zaradi prostih radikalov.

breskve.jpg

3. Krepijo imunski sistem

Že omenjeni vitamin C krepi tudi imunski sistem. Ta zagotovo mora biti okrepljen, ne samo zaradi trenutne pandemije, pač pa tudi zaradi stresa, nezdravega načina življenja in slabi prehrani. ki ga dodatno slabijo.

4. Pomagajo pri hujšanju

Namesto po sladoledu ali čokoladi, sezite raje po breskvi, če se vam zahoče nekaj sladkega. S srednje veliko breskvo boste v telo vnesli le okoli 60 kalorij, hkrati pa ga boste osvežili, hidrirali in vanj vnesli kup koristnih sestavin.

Če boste vaš desert ali kaloričen obrok nadomestili z breskvijo, rezultati ne bodo izostali.

breskve.jpg

5. Breskve so dobre za srce in ožilje

Ker vsebujejo veliko vlaken, redno uživnja pomaga pri kontrol holesterola, predvsem tistega slabega, LDL holesterola. Breskve namreč vsebujejo fenolne spojine, ki preprečujejo njegov nastanek. Prav tako množica antiosidantov preprečuje prehajanje maščob v krvotok in tako preprečuje nastanek žilnih oblog.

6. Izboljšujejo prebavo

Veliko vode in vlaknin v tem okusnem sadju pomaga pri preprečevanju zaprtja, pa tudi pri napihnjenosti ter trebušnih krčih. Vlakna, ki jih vsebujejo breskve pa pomagajo tudi pri preprečevanju raka na debelem črevesju.

Breskve pena
arhiv revije Maja
breskova pena

7. Koristne so pri borbi z vnetji

Razna vnetja, ki se pojavljajo v telesu, lahko privedejo do mnogih težav, vključno z boleznimi srca, osteoporozo, artritisom, sladkorno boleznijo in celo rakom. Z uživanjem antioksidantov, ki jih je v breskvi obilo, lahko vnetne procese zaustavite, izboljšate ali preprečite. Visok delež kalija v breskvi pa preprčuje tudi obolenja ledvic in nudi zaščito pred čirom na želodcu.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.