© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Ponekod umazanija, drugod neznan izvor hrane


dolenjski-list
M. M.
30. 5. 2016, 14.35
Posodobljeno
03. 06. 2016 · 14:19
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

kuhinja_ilu.jpg
L. M., arhiv DL
ilustrativna slika (Foto: L. M., arhiv DL)

##IMAGE-3609167##

»Sadje in zelenjava brez sledljivosti,« izhaja iz odločbe, ki so jo inšpektorji januarja lani izdali Gostilni pod smrekco, hotelu Bela krajina v Metliki pa so v septembrski odločbi med drugim očitali neurejeno kuhinjo in nesnažna tla.

Inšpektorji urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so lani gostilnam, slaščičarnam in ostalim obratom za pripravo hrane izdali 280 odločb zaradi hujših nepravilnosti, kar je 26 odločb manj kot predlani. Začasno so prepovedali obratovanje 15 obratom, kaže analiza spletnega portala Pod črto, o tem pa je danes poročal tudi Dnevnik.

Lani je bilo po povzetku STA manj gostiln z najhujšimi kršitvami kot predlani, saj so predlani opravili pregled pri 1384 gostilnah in obratovanje prepovedali 59 obratom, lani pa 15, od tega enemu dvakrat, so v portalu ugotovili na podlagi odločb, ki so jih z zahtevo po dostopu do informacije javnega značaja pridobili od urada.

Večina kršitev se je lani nanašala na pomanjkljivo higieno v obratih za pripravo hrane. Sledijo težave s sledljivostjo živil, torej, da gostinec ne zna pojasniti oz. nima dokumentov, od kod neko živilo izvira, ter neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane.

Portal je na spletni strani in v Dnevniku objavil tudi zemljevid gostiln, v katerih so inšpektorji lani ugotovili nepravilnosti. Med njimi je kot najbolj negativne primere po navedbah STA izpostavil Gostilnico XXI v Ljubljani, Slaščičarno Koper in Picerijo Luna iz Vrtojbe.

Iz objavljenega zemljevida izhaja, da so v podjetju Krnc d.o.o. oz. v njihovi poslovni enoti Novo mesto na Foersterjevi ulici 10 januarja lani inšpektorji ugotovili povišano število bakterij E-coli v radiču. V Gostilni pod Smrekco so med ugotovljene nepravilnosti februarja lani zapisali: »Okvarjen umivalnik v kuhinji. Na pult in v umivalniku stvari, ki ne sodijo tja, kruh, krpe, časopis. Zmrzovalnik zaledenel. Sadje in zelenjava brez sledljivosti.«

V Posavju tovrstnih nepravilnosti niso zaznali, v Beli krajini pa v metliškem hotelu Bela krajina, kjer iz odločbe, izdane septembra lani, izhaja: »Kuhinja je neurejena, tla nesnažna, prav tako omarice, veliko stvari, ki ne sodijo v kuhinjo, prežgan peki papir, zaprašeni radiatorji. Zmrzovalniki in hladilni so umazani in zaledeneli, živila niso označena. Ni mreže proti mrčesu, talna in stropna keramika je poškodovana.«


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.