Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Podravje: Kaj kažejo analize o kakovosti vodotokov


Mojca Zemljarič
1. 6. 2017, 21.33
Posodobljeno
10. 07. 2017 · 03:44
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Obremenjeni z bakterijami, težkimi kovinami, ostanki škropiv … Podatki, ki so nam jih v tem tednu posredovali z Ministrstva za kmetijstvo, kažejo, da je prisotnost bakterije E. coli v vodi v dravskem kanalu zmanjšana. Meritve na merilnem mestu Miklavž na Dravskem polju so 15. maja pokazale prisotnost 350 CFU (kolonij bakterij) E. coli na 100 ml vzorca vode, 22. maja pa 460 CFU / 100 ml.

Arhiv Štajerskega Tednika

Koncentracija kolonij bakterij E. coli sicer še vedno presega najnižjo mejno vrednost (100), ki je priporočljiva za zalivanje s pršenjem po pridelkih, katerih plodovi rastejo nad zemljo in se uživajo sveži. Tovrstno zelenjavo, ki bi bila zalita z dravsko vodo, je zato treba dobro oprati. »Vrednosti bakterije E. coli zelo nihajo, razlogi za to so predvsem količina padavin, temperatura vode in pretočnost vodnega telesa. Mejne vrednosti so odvisne tudi od kulture, ki je namakana, in namakalne opreme posameznega uporabnika,« so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. Dodajmo, da so za pridelke, ki rastejo v zemlji, mejne vrednosti bakterije postavljene višje – od 1000 CFU / 100 ml vode naprej.

KGZ Ptuj: Ni razloga za preplah

V Pesnici in Polskavi herbicidi

Ali vemo, s čim tretirajo uvožene pridelke?

Pravna praznina – za Slovenijo nič novega

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.