
Podravje: Kaj kažejo analize o kakovosti vodotokov
Obremenjeni z bakterijami, težkimi kovinami, ostanki škropiv … Podatki, ki so nam jih v tem tednu posredovali z Ministrstva za kmetijstvo, kažejo, da je prisotnost bakterije E. coli v vodi v dravskem kanalu zmanjšana. Meritve na merilnem mestu Miklavž na Dravskem polju so 15. maja pokazale prisotnost 350 CFU (kolonij bakterij) E. coli na 100 ml vzorca vode, 22. maja pa 460 CFU / 100 ml.

Koncentracija kolonij bakterij E. coli sicer še vedno presega najnižjo mejno vrednost (100), ki je priporočljiva za zalivanje s pršenjem po pridelkih, katerih plodovi rastejo nad zemljo in se uživajo sveži. Tovrstno zelenjavo, ki bi bila zalita z dravsko vodo, je zato treba dobro oprati. »Vrednosti bakterije E. coli zelo nihajo, razlogi za to so predvsem količina padavin, temperatura vode in pretočnost vodnega telesa. Mejne vrednosti so odvisne tudi od kulture, ki je namakana, in namakalne opreme posameznega uporabnika,« so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. Dodajmo, da so za pridelke, ki rastejo v zemlji, mejne vrednosti bakterije postavljene višje – od 1000 CFU / 100 ml vode naprej.
KGZ Ptuj: Ni razloga za preplah
V Pesnici in Polskavi herbicidi
Ali vemo, s čim tretirajo uvožene pridelke?
Pravna praznina – za Slovenijo nič novega
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
11 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti