© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Janežič zmagal tudi na 18. salamijadi v Šentjanžu


dolenjski-list
P.  P.
22. 3. 2010, 21.00
Posodobljeno
11. 04. 2010 · 20:12
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

zmagovalec_milan_janezic.jpg
Zmagovalec Milan Janežič. (Foto: P. P.)
danicic__janezic__birt_repovz__gorenc_in_jazbec.jpg
Z leve: drugovrščeni Cveto Daničič, zmagovalec Janežič, birt Jože Repovž, 3. Anton Gorenc in Slavko Jazbec.

V Repovževi gostilni se je na že osemnajsti salamijadi v Šentjanžu preteklo soboto pomerilo 41 izdelovalcev salam. Najboljšo salamo je izdelal Milan Janežič iz Škocjana, drugo mesto je osvojil Milan Daničič s Kompolja pri Boštanju, na tretjem mestu pa je pristal Anton Gorenc z Vinice.

Janežič je letos že zmagal na salamijadi pri Megliču v Trebnjem, bil pa je že tudi v vrhu državnega tekmovanja salamarjev. Lani je bilo na 17. salamijadi v Šentjanžu 54 salam, kot kaže pa je recesija odpihnila tudi 12. poticarijado. Birt Jože Repovž upa, da bo prihodnje leto ponovno oživelo zanimanje tudi za poticariajdo, medtem ko se za usodo salamijade ne boji.

Salame lepo dozorele

"Vidi se, da je bila dobra zima, zato so salame lepo dozorele, to se pozna tudi na kakovosti; lepše barve so in boljšega okusa, nobena ni bila izločena. Vseh 41 salam je bilo lepo ocenjenih, tako, da bi si vsako takšno salamo želel imeti tudi v svoji shrambi," je povedal Slavko Jazbec, že po tradiciji predsednik ocenjevalne komisije šentjanške salamijade. Njeni člani so bili direktor krmeljskega Inkosa Rudi Bec, kmet Stane Bale s Potoka, lastnik sevniške pekarne Kruhek Karli Kozole, dolgoletni član ocenjevalne komisije najstarejše salamijade na Slovenskem v Sevnici, Braco Miroševič ter enolog, urednik revije Vino, Jože Rozman.

jazbec_primerja_salamo_z_zapisnikom_ocenjevalne_komisije.jpg
Predsednik ocenjevalne komisije Slavko Jazbec.

Predsednik Jazbec je še povedal, da se sicer nekaterim salamam že pozna kakšna začimba več, da pa je to celo dobrodošlo, če komu to ustreza, to ni napaka, čeprav Jazbec prisega, da pač mora biti dobra domača, kmečka salama predvsem iz svinjskega mesa, slanine, soli in popra.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.