FOTO: Pester praznik topliškega jabolka; štrudelj Polone Potočnik z vsemi točkami


Za Topličani je še ena lepo uspela osrednja jesenska prireditev v občini Dolenjske Toplice - Praznik topliškega jabolka. Ta se na nek način začel že v sredo, ko na ogled postavili veliko bučo, ki jo je pridelal Ignac Rogelj iz Podturna, njeno težo (tehtala je 142 kilogramov) pa so lahko ljudje ocenjevali vse do včeraj, ko je bilo tudi osrednje dogajanje z razglasitvijo rezultatov 8. državnega in 22. društvenega tekmovanja v ocenjevanju jabolčnih zavitkov. Najboljši »navaden« zavitek je že tretjič spekla Anica Šmalc iz Gorenjih Sušic, jabolčni zavitek iz ajdovega testa Polone Potočnik iz Dolenjskih Toplic, ki je sodil v kategorijo posebnih jabolčnih zavitkov, pa je prejel vseh 30 točk.
Sicer je Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice v oceno prejel 39 zavitkov, zelo so bili veseli, ker so letos sodelovali tudi najmlajši iz Vrtca Gumbek. Jabolčni zavitek so pekli v skupinah delfini in zlate ribice, obe sta prejeli zlato priznanje. Skupno so podelili štirinajst zlatih, 16 srebrnih in 9 bronastih priznanj.
Medeno-jabolčni kotliček

Včeraj je bilo na osrednjem trgu in v KKC-ju res živahno, saj je tokratni praznik jabolka je prinesel tudi nekaj novosti. Tri ekipe so se pomerile v kuhanju medeno-jabolčnega kotlička, ki ga je pod drobnogled vzela komisija, ki so jo sestavljali Anja Fir, finalistka letošnjega MasterChefa Slovenije, kuharski mojster Peter Kotar in Tatjana Kmetič Škof. Zmagali je ekipa »Pelji me, prosim« (Stjepan Iveković, Brane Arnuš, Tone Pekolj, Antonija Avguštin), ki so pripravili ajdovo kašo z jabolki, Topliški kranjčani (Cirila Vidmar, Davor Mišmaš, Mateja Mišmaš, Barbara Vidmar) so pripravili izvrsten Jesenski krof, Društvo vinogradnikov Dolenjske Toplice (Stane Šenica, Dušan Granda) pa so svojo jed na žlico poimenovali Prstavlenu.

Druga večja novost je bila razstava Gobarskega društva Novo mesto, v okviru katere so skozi celoten dan obiskovalcem bili na voljo determinatorji gob. Na ogled so dali kar 224 vrst gob, ki so jih, kot je povedal Mitja Novak, nabrali v petek popoldne.
Tudi kmečka in rokodelska tržnica je bila letos s ponudbo bogatejša, seveda pa so tradicionalno pekli jabolčni zavitek, prikazali žganjekuho, na ogled postavili različne vrste jabolk in čebelarskih vsebin, pa jedi iz jabolk in seveda tekmovalnih jabolčnih zavitkov, svoje izdelke so predstavili tudi otroci iz vrtca Gumbek in sekcije ustvarjalk DU Dolenjske Toplice …

Najmlajši so se lahko udeležili ustvarjalnih delavnic in jahali konja ali aktivno sodelovali v predstavi »Zabavno ločevanje«. Dišalo je tudi po palačinkah, pečenih jabolkih, pečenem lostanju, pa tudi po burgerjih, ki sta jih pripravljala Anja Fir in Miha Grulja – Fungalist … K prijetnemu vzdušju je prispevali tudi ansambel Firbci.

Skratka, v pestrem programu, ki so ga skupaj pripravili topliška občina z Društvom podeželskih žena Dolenjske Toplice, Društvom vinogradnikov Dolenjske Toplice, Čebelarskim društvom Straža-Dolenjske Toplice, OŠ Dolenjske Toplice in Vrtcem Gumbek, KGZ Novo mesto, Društvom podeželske mladine Suha krajina, Čebelarsko zvezo Slovenije, Društvom gobarjev Novo mesto in ostalimi sodelujočimi, je lahko vsakdo našel kaj zase.
Kmečko in rokodelsko tržnico ter razstave jabolk, jedi iz jabolk, gob in čebelarskih pripomočkov lahko obiščete še danes do 13. ure.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se