Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Raziskava

Ubijajo rakaste celice


B.K.
3. 1. 2017, 12.51
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nemški znanstveniki iz univerze v Bochumu so ugotovili, da aktivna sestavina feferonov kapsaicin lahko pomaga pri boju proti raku.

čili.jpg
Planet TV

Po navedbah znanstvenikov lahko kapsaicin (učinkovina, zaradi katere je feferon pekoč) sproži posebne obrambne mehanizme v celičnih membranah, ki rakaste celice osamijo in jih prisilijo v samouničenje.

»Kapsaicin lahko povzroči celično smrt in inhibira rast rakavih celic pri različnih vrstah raka, denimo pri kostnem raku, raku debelega črevesa in trebušne slinavke, medtem ko zdrave celice ostanejo nepoškodovane,« je dejala vodja študije dr. Lea Weber.

Aktivna učinkovina v feferonih – kapsaicin – izolira in ubije rakave celice.

Bolj natančno, učinkovina sproži celični receptor imenovan TRPV1, ki nadzira dotok hranljivih snovi k rakavi celici. Rakasto tkivo, ki se ne more več hraniti, se nato prične samouničevati.

»V naši raziskavi smo zabeležili znatno zmanjšanje celičnega širjenja,« je rezultate komentirala dr. Weber.

A pozitivnih učinkov žal ne dobimo z uživanjem čilijev. Kapsaicin namreč deluje le, če je farmakološko izoliran in obdelan ter dodan k drugim protirakavim zdravilom.

Študija je bila objavljena v znanstveni reviji Breast Cancer – Targets and Therapy, ki objavlja raziskave o zdravljenju raka na prsih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.