Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Preveč mastne hrane lahko vodi v boleče vnetje sklepov


Štajerski Tednik
22. 11. 2020, 22.18
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Številni strokovnjaki in zdravniki opozarjajo, da je putika vse pogostejša bolezen, ker je vse več debelih ljudi, ki se nezdravo prehranjujejo in imajo slabo presnovo.

1605791953_pomagajmo_si.jpeg
Arhiv Štajerskega Tednika

Včasih je protin, pravijo mu tudi urična diateza, putika ali giht, veljal za bolezen bogatih, ki so si lahko privoščili obilo hrane. Danes pa nadloga, ki jo prepoznamo po hudih bolečinah v sklepih, trka na vrata ljudi vseh slojev in se skupaj z debelostjo sprevrača v pravo epidemijo. Vse več ljudi namreč uživa mastno in sladko hrano, ki dviguje raven sečne kisline v krvi, ta pa botruje kristalčkom, ki se nabirajo v sklepih. Ti kristalčki vedno povzročijo hude bolečine, pordelost, vnetje in otekanje sklepov. Bolnik se zbudi zgodaj zjutraj z oteklim, pordelim in toplim sklepom, ki močno boli, tako da ne prenese niti dotika rjuhe. Sklepna bolečina je najhujša nekaj ur po nastanku sklepnega vnetja. Protin je pogostejši pri moških v srednjih letih ali starejših, vendar tudi pri ženskah, predvsem po menopavzi, ni izjema. Nadlogo vzemimo resno, kajti resne so tudi njene posledice, med drugim okvara ledvic.

Hrana je najboljša preventiva

Preberite več v Štajerskem Tedniku


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.