Sladoledne novosti: razkrivamo trende svežih uspešnic
Sladoled ni več le poletna osvežitev, je doživetje, zgodba in izkušnja oblike ter okusa. Dubajska pistacija je še najmanj, kar ponujajo novi trendi. Letošnje uspešnice so sladoled v obliki sadja, japonsko umetelno oblikovanje in zelenjavne različice te osvežilne sladice.

Sodobni sladoled je postal umetniška forma, eksperiment z okusi, majhna sladka tolažba v težkem dnevu in nekaj, s čimer se lahko pohvalimo na Instagramu. Letos to priljubljeno sladico zaznamujejo drznost okusov, inovativne teksture, zelenjavne in zeliščne alternative ter predvsem nadvse privlačen videz. Nove trende seveda poganjata TikTok in Instagram, slaščičarne in izdelovalci sladoleda, ki ju budno spremljajo, pa odgovarjajo z novimi izdelki.
Paša za oči
Na družbenih omrežjih je sladoled postal eno najbolj viralnih živil. Najpomembnejši je še vedno vizualni učinek, a najboljši je tisti, ki naj bi imel popoln ASMR-učinek. To pomeni, da uživanje sladoleda sproži prijetne telesne odzive, kot so mravljinčenje, sproščenost in zadovoljstvo s tem, da ponuja več čutnih dražljajev – zlasti zvok, videz in teksturo, ki jih možgani povezujejo z ugodjem. TikTok je, denimo, zasvojila kombinacija »Fruit Roll-Up« v kombinaciji s sladoledom, ki ob ugrizu »zaškripa«. To je sladek, gumijast prigrizek iz sadnega pireja, ki je bil posušen v tanko plast in nato zvit v rolico.

Mega priljubljen je tudi sladoled v obliki sadja, pri čemer so mango, breskev ali limona videti skoraj preveč resnični, da bi jih pojedli. Posebej korejski proizvajalci kar tekmujejo, kaj vse bodo ponudili ljubiteljem, ti pa z veseljem delijo svoje najdbe na družbenih omrežjih. Še bolj viralni pa so sladoledi, ki svojo sredico razkrijejo, ko pregriznete vrhnjo plast (po angleško crack & reveal). Denimo v beli čokoladi oblite mangove ali pistacijeve kroglice. Najdemo tudi množico kratkih videov s sladoledi z bleščicami, cvetličnimi listi ali barvnimi prelivi. Ko smo že pri teh, v popularnosti še vedno vodi samorogov vrtinec, kjer se v sladoledu mešajo pastelne barve mavrice. Ta izvedba ima nedvomno zagotovljene odjemalce, dokler bodo na svetu od tri- do desetletniki. Trend so tudi mini porcije: sladoledne kroglice moči, mini sendviči, sladoledne taco školjke in rolice, velike za ugriz (bit-size) – vse oblikovano tako, da se zlahka deli in fotografira.
Morda najlepši na pogled pa so ...
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 29, 22. julij 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se