© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Kulinarično popotovanje skozi čas: zgodovinski recepti


Uredništvo
1. 12. 2025, 08.00
Posodobljeno
08:17
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Celjski Glavni trg je zadišal po starodavnih receptih: od rimskih jedi do lokalnih posebnosti, ki jih lahko okusimo le na zgodovinskih kulinaričnih sprehodih.

kuhinja1Starorimske jedi_FOTO NIKA OREMUŽ.jpg
Nika Oremuž
Kulinarično popotovanje skozi čas

Tekst: Sara Lipovšek

Prvi petek v novembru je na Glavnem trgu v Celju dišalo po nevsakdanjih zgodovinskih jedeh. Turistična vodnica Urška Sreš nam je najprej razkazala znamenitosti starega mestnega jedra. Sledila sta predstavitev in poizkušanje zgodovinskih jedi s celjskega območja, ki jih je pripravila organizatorka dogodka Petra Zlatoper. Bi tudi vi pokusili lečo s kostanji in zeliščno omako po receptu gurmana Apicija iz obdobja starorimske Celeie?

Petra Zlatoper iz Celja je svojo poklicno pot namenila turizmu in gostinstvu. »Zadnjih šest let se kot podjetnica posvečam predvsem kateringu, izvajam kulinarične timbildinge in kulinarične delavnice. Raziskovanje in kuhanje jedi iz naše zgodovine je že nekaj let moja največja strast, vsebino lahko povežem v različne zgodbe, jedi so zelo okusne, odzivi udeležencev pa izjemno pozitivni,« pravi. Na dogodku, ki ga je podprla Mestna občina Celje, nas je ob hrani z gledališko pripovedjo o običajih v zgodovino popeljal igralec Renato Jenček. Lončar Igor Bahor pa je predstavil svoje replike starodavne posode.

kuhinjaPetra Zlatoper _1_osebni arhiv.jpg
Osebni arhiv
Petra Zlatoper

Od nabiralništva do molekularne kuhinje

Hrana je od vsega začetka osnova našega preživetja. A pot od prvotnega nabiranja gozdnih rastlin do današnje molekularne kuhinje je ogromna. »Naši predniki so bili najprej rastlinojedi, meso so začeli uživati pred približno petimi milijoni leti. 10 tisoč let pr. n. št. se je razvilo poljedelstvo, gojili so ječmen in proso, na Daljnem vzhodu riž. 90 odstotkov prehrane je bilo rastlinske. Osnove razvoja današnje prehrane zgodovinarji postavljajo v antiko. Znan je Hipokratov rek: Hrana naj bo vaše zdravilo in zdravilo vaša hrana. Prehrana starih Grkov je vključevala kruh, meso, ribe, sadje, zelenjavo in mleko, čemur danes pravimo mediteranski način prehranjevanja. Podobno so jedli premožnejši Rimljani, uživali so tudi jajčne kolače, kaše iz prosa in pire, sire, pili so vino ter pridelovali oljčno olje. Jedem so dodajali začimbe, ki pa so bile zelo drage. Redili so drobnico ter pridelovali ovčje in kozje sire, mleko, volno. Ob morju je bil pomemben ribolov.«

Starorimsko obdobje polno začimb

»Apicij, rimski gurman in mojster okusov, nam s svojimi recepti, ki so se ohranili, razkriva, kakšne jedi so poznali Rimljani. Uporabljali so med, poper, koriander, kumino in predvsem znameniti garum – fermentirano ribjo omako, ki je bila preliv za večino jedi. V Apicijevih zapisih (1. st. n. št.) najdemo vse od preprostih juh do razkošnih jedi iz morskih sadežev, divjačine in zelenjave. Revnejši so jedli preprosto, znan je puls – pirina kaša. O hrani siromakov priča ohranjen napis v Hajdini pri Ptuju: 'Vino, kruh in redkvica revežu večerjica.« 

Preberite še

Na severu Evrope so se keltska in germanska ljudstva takrat prehranjevala z mesom prašičev, konj in goveda. Nabirali so divje rastline. Niso pili vina, temveč kobilje mleko, mošt, ki so ga pridelali s fermentacijo divjih sadežev, in pivo iz žit. Olja niso uporabljali, temveč maslo in slanino.

kuhinjaDivjačinska enolončnica s piro in lečo_FOTO ANA BOMBEK.jpg
ANA BOMBEK
Divjačinska enolončnica s piro in lečo

Beli kruh, riž in vino – simbol srednjeveškega bogastva

»Tudi v srednjem veku je bila velika razlika med bogatimi, ki so jedli zelo različne jedi, ter reveži, ki so jedli kaše in čežane. Na mizah bogatašev in plemičev je bila velikokrat divjačina, svinjino so jedli na kmetijah. Simbol bogastva so bili beli kruh, riž in uvoženo vino. Za zabelo so uporabljali svinjsko mast in slanino, v poznem srednjem veku tudi maslo. Edinstveni vir kulinarike in prehrane iz tega obdobja je italijanski pravnik in kancler Paolo Santonino (1440–1507),« nam je podrobno predstavila začetke kulinarike Petra Zlatoper, ki nas je s premišljeno izbranimi recepti jedi tudi v praksi popeljala skozi tri zgodovinska obdobja, skozi čas, ko je Celje utripalo kot Keleia, Celeia in Cili. Razkrivamo nekaj presenetljivo okusnih, čeprav preprostih receptov.

kuhinjaleca s kostanjem.jpg
Osebni arhiv
Leča s kostanji in zeliščno omako

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 47, 25. novembra 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.