Praznične decembrske jedi z božanskimi vonjavami in okus
Praznične jedi naj ostanejo domače, a z dodatkom pravih začimb dobijo novo toplino. Katere dišave ogrejejo telo in praznično mizo?
Bliže ko smo praznikom, bolj hrepenimo tudi po okusni, praznično obarvani hrani in napitkih. Če ste vi tisti, ki pripravljate jedi za bližnje, gotovo že razmišljate, s čim bi jih presenetili letos. Tole vam predlagamo: ohranite svoje tradicionalne recepte, s katerimi vedno navdušite, zraven pa dodajte začimbe, ki bodo s svojimi vonjavami vse skupaj le še popolnile. Pa ne gre samo za praznični vonj. Te začimbe nas obenem pogrejejo in so smiseln dodatek že zaradi svojih koristi, pravi Marija Kočevar, sodelavka projekta Za zdravje človeka in narave. Vas zanima, kako praznično začinimo krompir in druge jedi?
»V hladnem delu leta se poskušamo pogreti od zunaj in od znotraj. To dosežemo s toplimi napitki in začimbami, predvsem pekočimi, kot so poper, čili in ingver, pa klinčki, muškatni orešček in cimet, ki jih dodajamo v mesne jedi, pa tudi v sladice ter v kuhano vino,« pravi Marija Kočevar, ki je pred tremi desetletji odprla prodajalno z zdravimi ekološkimi izdelki Jablana v ljubljanskem BTC in delala v njej do upokojitve. Zdaj prireja kulinarične delavnice in vodi predavanja.
»Naštete začimbe so močni antioksidanti. Pomagajo prečistiti telo in zmanjšati posledice, ki nastanejo v telesu zaradi obilice visoko procesirane hrane, pa tudi zaradi stresa in pomanjkanja spanja. Preobilica rafiniranih ogljikovih hidratov, aditivov v prehrani, kot so nitriti in polifosfati v mesnih izdelkih, ter mnoga druga barvila in emulgatorji so slaba novica za naše počutje. Sploh za praznike, ko se nekaterim jedem preprosto nismo pripravljeni odreči.
Začimbe spremenijo naravo živil, s katerimi jih kombiniramo. Muškatni orešček, čili in poper pomagajo pri prebavi beljakovin, zato jih vedno dodajamo v mesne jedi in jedi z veliko jajci. Mastne jedi nam pomagajo prebavljati predvsem ingver, limona, šetraj in origano. Ingver se je pokazal za učinkovit pripomoček pri lajšanju revmatoidnega artritisa, kurkuma pa pri izboljšanju kondicije jeter in žolčnika.« Vključimo torej začimbe tudi na svoj praznični jedilnik. Izvolite nekaj Marijinih idej in receptov.
Praznični krompir, po katerem ne boste utrujeni
»Krompir je kljub dobremu okusu zelo hladno živilo in ima izredno visok glikemični indeks. Prebavila potrebujejo veliko energije, da ga ogrejejo in prebavijo, po slastnem kosilu pa smo zelo utrujeni in zaspani. S kuhanjem in pečenjem resetiramo precej tiste močne, zemeljske energije krompirja, za popolno eterično razgradnjo pa se porablja tista energija, ki jo sicer potrebujemo za delovanje možganov. Ajurvedski zdravniki ne priporočajo uživanja krompirja več kot enkrat na teden kot samostojno jed. Bolje je, da ga kombiniramo z drugimi vrstami zelenjave. Idealno je, če jed vsebuje tudi tiste dele rastline, ki so bili veliko na soncu: plod, liste in cvetove. Tako dosežemo ravnovesje in pravo kombinacijo okusov. Druga pot za izboljšanje krompirjevih lastnosti pa so začimbe in olja.« Sogovornica je prilagodila star mehiški recept »tortilla de patates«, kjer dobijo začimbe in olja svojo odločilno vlogo.
Sestavine za 4 osebe
- 1 kg olupljenega krompirja
- 0,5 dl svetlega sezamovega olja
- 1 žlica temnega sezamovega olja
- ½ čebule (ali dve mladi čebuli, skupaj z zelenim delom)
- 1 čajna žlička gorčičnega semena
- 1 čajna žlička koriandrovih semen
- vejica rožmarina
- ščepec timijana
- 1 čajna žlička mlete kurkume
- ½ čajne žličke morske soli (ali himalajske soli)
Priprava
1. Olupljen krompir naribamo na lističe. Čebulo sesekljamo. Na ½ dl sezamovega olja na hitro prepražimo gorčična in koriandrova semena ter jih odstranimo. Nato prepražimo čebulo, a le toliko, da ovene, ne sme pa porumeneti.
2. V krompir primešamo vse sestavine. Po potrebi lahko dodamo eno jajce ali eno žlico pirine moke ter oblikujemo 4 do 5 kupčkov.
3. Ponev za palačinke dobro segrejemo, dodamo nekaj kapljic temnega sezamovega olja in kupček krompirjeve mešanice. Oblikujemo omleto in jo pokrijemo. Pečemo nekaj minut in pazimo, da se ne zažge. Nato jo obrnemo in pečemo še dve minuti odkrito. Postrežemo s sezonsko solato.
Začimbna mešanica za meso v voku
»Za praznike in pozimi nasploh uživamo veliko mesa in mastnih jedi. To lahko zelo obremeni naša prebavila, še posebej jetra in žolčnik. S pravo izbiro začimb lahko telesu pomagamo, obenem pa jed obogatimo z novim, zanimivim okusom. Začimbna mešanica za vok naj vsebuje 1 žlico sesekljane čebule, 1 žlico vinskega kisa, 1 žlico nastrganega svežega ingverja, 1 svež čili (na drobno sesekljan), 1 žlico mletih semen koriandra, polovico žlice mlete kumine, polovico žlice sesekljanega svežega česna, polovico žlice sladkorja. V vok najprej vlijemo tri žlice sezamovega olja in na njem prepražimo čebulo, nato dodamo vse začimbe. Šele nato dodamo mesom ali sejtan, ali tofu ter drugo.«
Začimbna mešanica za stročnice
»S to mešanico bo vsaka fižolova jed, pa tudi ričet ali segedin, dobila praznično preobleko. Te začimbe tudi preprečijo napenjanje in vetrove. Količina začimb zadostuje za osem porcij. Lahko jih hranimo v dobro zaprtem steklenem kozarčku.
Sestavine
- 1 žlica mlete kurkume
- 1 žlica mletega koriandra
- 1 žlica mlete laške kumine (kumin)
- ½ žlice mlete rdeče paprike
- ¼ žlice mletega popra
- ¼ žlice mletega čilija ali kajenskega popra
Priprava
Fižol, ričet ali segedin skuhajte po svojem receptu in dodajte to začimbno mešanico.
Začimbna mešanica za zimski sadni čaj
»December oziroma vsa zima je čas toplih napitkov. Čaji, ki jih pijemo pozimi, so zato polni opojnih, toplih vonjav, ki delujejo kot ogrevalna naprava. Odlično mešanico za zimski sadni čaj pripravimo iz polovice žlice zvezdnega janeža, 3 cm dolgega koščka svežega ingverja, narezanega na tanke kolobarčke, 3 listov sveže ali suhe citronke, 1 skorjice cimeta, 100 g suhega sadja (po želji) in 1 litra vode. Vse sestavine damo v hladno vodo in kuhamo do vretja. Nato to odstavimo in ohladimo na prijetno temperaturo.« Domačo mešanico božičnega čaja lahko podarimo tudi kot darilo.
»V sadni čaj lahko dodamo semena komarčka ali janeža, saj sta oba blagodejna za prebavila. Tak čaj je priporočljivo uživati po obilnem obroku z veliko mesa.«
Slastni lincerji z ingverjem
Sestavine
- 600 g fine pirine moke (ali tip 1050)
- 160 g nerafiniranega trsnega sladkorja
- 100 g kokosove maščobe za peko
- 100 ml sončničnega olja
- 100 g mletih praženih mandljev
- sok ene pomaranče
- sok in lupinica ene limone
- 2 čajni žlički mletega janeža
- 1 čajna žlička mletega ingverja
- 1/4 čajne žličke naravne mlete vanilje
- 1dl vode
- marmelada za nadev
Priprava
1. V moko najprej zamešamo kokosovo maščobo in olje. Mešamo toliko časa, da se naredijo enakomerne grudice. Nato dodamo sladkor in mlete mandlje. Posebej zmešamo sok pomaranče, limone, vodo in vse druge začimbe. Primešamo k moki in zamesimo krhko testo. Po potrebi dodamo še malo vode. Testo naj na hladnem počiva vsaj 1 uro.
2. Medtem namažemo pekač s kokosovo maščobo in pripravimo modelčke za piškote. Uporabimo večji model za piškote in manjši modelček za luknjico v piškotu.
3. Testo razvaljamo na debelino približno 3 milimetre. Z modelčkom izrežemo piškote, dokler ne porabimo vsega testa. Nato v polovico piškotov naredimo luknjico z manjšim modelčkom. Vse zložimo na pekač in damo v pečico, ogreto na 170 stopinj Celzija. Pečemo od 10 do 12 minut.
4. Pečene piškote previdno poberemo s pekača in pustimo, da se nekoliko ohladijo.
5. Cele piškotke obrnemo in po hrbtni strani namažemo z domačo marmelado. Nato nanje, spet s hrbtno stranjo, položimo piškote z luknjico. Zložimo jih na pladenj, pokrijemo in pustimo nekaj ur, da se umirijo.
Medenjaki, decembrski junaki
»Medenjaki ne smejo manjkati na decembrskih praznovanjih. To je tudi lepo darilo, ki ga naredimo sami in tako najbolje pokažemo, koliko pozornosti in ljubezni smo namenili obdarovancem.«
Sestavine
- 500 g gladke pšenične ali pirine moke
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- ½ čajne žličke mletih klinčkov
- ½ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- naribana lupinica ene bio limone
- 1 čajna žlička mletega ingverja
- ¼ čajne žličke soli
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 100 g mletih orehov
- 150 g cvetličnega medu (ne uporabljamo temnega meda)
- 100 g mletega rjavega sladkorja
- 100 g kokosovega olja
- 250 g kokosovega jogurta (ali sojinega jogurta)
Priprava
1. V skledi dobro premešamo suhe sestavine. V drugi posodi penasto vmešamo jogurt in mleti sladkor, nato dodamo začimbe, med ter dobro premešamo. Previdno zmešamo skupaj suhe in mokre sestavine. Testo, ki ga dobimo, mora biti mehko, tako da leze. Če je pretrdo, dodamo še malo mandljevega mleka. Testo pustimo v skledi in to dobro pokrijemo. Pustimo na hladnem in naslednji dan oblikujemo medenjake. Uporabimo lahko brizgo za smetano, le da vzamemo večjo odprtino. Če je nimamo, uporabimo dve čajni žlički.
2. Pečico ogrejemo na 150 stopinj Celzija. Medenjake pečemo od 12 do 14 minut.
3. Pečene vzamemo iz pekača, ohladimo in zapremo v skledo za dva dneva, šele nato jih ponudimo.
Ašramski ali indijski čaj
»Ta čaj nas prijetno ogreje, pa tudi nasiti. V Indiji ga pijejo večkrat na dan, poleti in pozimi. Potrebujemo 5 plodičev celega kardamoma, 1 žlico narezanega svežega ingverja, polovico zdrobljene cimetove skorjice, 3 klinčke, 3 poprova zrna, 1 čajno žličko črnega čaja, 2 žlici sladkorja (po želji), 3 dl vode in 3 dl mleka. Vse začimbe najprej na grobo stremo v možnarju, nato jih damo v hladno vodo in kuhamo do vretja. Dodamo še črni čaj in sladkor. Mešamo, dokler ne zavre, potem dodamo še mleko in mešamo, dokler ponovno ne zavre. Kuhamo še pet minut, nato odstavimo in precedimo. Čaj pijemo čim toplejši. Iste začimbe lahko uporabimo, kadar kuhamo kavo, le da jih v kavo damo mnogo manj.«
Kuhano vino z začimbami
»V decembru se k dobremu kuhanemu vinu podajo najboljše začimbe, da ustvarimo pravo praznično vzdušje in ogrejemo prezeble prste. Potrebujemo 1 žlico posušene pomarančne lupinice (ali košček sveže), 1 žlico posušenega strtega šipka (plodove), 1 čajno žličko strtih koriandrovih semen, 5 klinčkov, majhen košček posušenega cimeta, 3 zrna pimenta, 2 brinovi jagodi, 500 ml vode, 500 ml vina in sladkor po okusu. Vse začimbe na grobo stremo v terilniku in jih damo v vodo, ki jo kuhamo do vretja. Nato dodamo še vino in po želji sladkamo. Segrevamo do približno 80 stopinj Celzija. Precedimo in postrežemo.«
NASVET
»Preden začnemo piti vino ali druge alkoholne pijače, je nujno treba popiti velik kozarec vode in potem še kaj pojesti. Alkohol je močan diuretik. Jutranja slabost in glavobol sta pogosto posledica pomanjkanja vode v telesu. Preden gremo spat, zato popijmo velik kozarec limonade z dodatkom vitamina C. Zraven lahko primešamo algo klorelo, ki razstruplja telo in ublaži negativne učinke alkohola. Naslednji dan uživamo juhe in mineštre z veliko kurkume. Lahko si naredimo tudi kurkumino mleko, ki ga pripravimo iz 200 ml mleka, 1 čajne žličke kurkume, ščepca mletega popra in 1 čajne žličke medu, ki pa ni nujen. Napitek zavremo in nato ohladimo na temperaturo, ki je primerna za pitje.«
Objavljeno v reviji Jana, št. 50, 16. december 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se