© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Jesenska zvezda na krožniku: ideje za popolno bučno pojedino


Lara Jelen
13. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekateri jih radi rezljajo, mi pa jih še posebej radi jemo. Buče so tako vsestranske, da se jih preprosto ne moremo naveličati. Če ne veste več, kako bi jih še pripravili, imamo rešitev: nove recepte.

buce
Profimedia
Buča z zelišči, sirom in mletim mesom

Buča z zelišči, sirom in mletim mesom

Sestavine

Priprava

1. Čebulo narežite na krhlje, česen na drobno sesekljajte in oboje popražite na 2 žlicah olivnega olja. Ko čebula postekleni, dodajte mleto goveje meso.

Preberite še

2. Zelišča na drobno sesekljajte, dodajte jih mesu, prilijte paradižnikovo pasato, začinite s soljo in poprom ter kuhajte na nizki temperaturi približno 10 minut.

3. Segrejte pečico in pekač namastite z 1 žlico olja. Bučo razrežite na pol, izdolbite semena in jo narežite na 1–2 cm debele rezine. Polovico buče razporedite v namazan pekač, po njej razporedite meso, pokrijte s preostalimi rezinami buče in pecite v segreti pečici pri 200 °C približno 30 minut, dokler buča ne postane mehka.

4. Sir narežite na rezine, položite na bučo in pecite še 10 minut.

buce
Profimedia
Juha iz buče in sladkega krompirja

Juha iz buče in sladkega krompirja

Sestavine

  • sončnično olje
  • 1 čebula
  • 1 sladki krompir (približno 230 g)
  • 1 buča hokaido (približno 370 g)
  • 2 korenčka
  • sol
  • 1 strok česna
  • 2 ščepca suhega timijana
  • ščepec mletega cimeta
  • voda ali zelenjavna juha
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • bučna in sončnična semena za serviranje
  • čili v kosmičih za okras

Priprava

1. Na olju na hitro popražite na drobno sesekljano čebulo. Dodajte olupljen in narezan sladki krompir, očiščeno, olupljeno ter narezano bučo in korenje. Primešajte sol, sesekljan česen, timijan, cimet in vodo ali juho, da je zelenjava popolnoma potopljena, ter kuhajte, dokler ne postane mehka.

2. Kuhano mešanico zmešajte s paličnim mešalnikom, da postane gladka, dodajte smetano in sol po okusu.

3. Posamezne porcije posujte z bučnimi in sončničnimi semeni ter čilijevimi kosmiči.

buce
Profimedia
Rižota z bučo in parmezanom

Rižota z bučo in parmezanom

Sestavine

  • 500 g buče hokaido
  • 70 g masla
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1 šalotka
  • 2 stroka česna
  • 320 g riža
  • 60 ml belega vina
  • 1 l zelenjavne juhe
  • 40 g naribanega parmezana
  • sol in poper

Priprava


1. Očistite bučo, odstranite semena in meso narežite na kocke. V globoki ponvi segrejte žlico masla in olivnega olja. Dodajte šalotko, sesekljan česen in bučo. Ko se vse začne barvati, dodajte riž. Vse skupaj nekaj časa pražite. Nato prelijte riž z belim vinom in kuhajte na nizki temperaturi, dokler se vino ne vpije. Ves čas mešajte.

2. Med kuhanjem postopoma dodajajte juho, po eno zajemalko naenkrat.

3. Proti koncu kuhanja vmešajte maslo in parmezan ter kuhajte še nekaj časa. Rižoto pokrijte s pokrovko, odstranite z ognja, začinite s soljo in poprom ter razdelite na krožnike. Posujte s parmezanom.

NAMIG

Ljubitelji mesa lahko tej rižoti primešate še skuhano in na manjše koščke narezano kranjsko klobaso, prekajeno piščančjo klobaso ali popečeno hmeljarsko klobaso.

Objavljeno v reviji Jana, št. 40, 7. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_naslovna_40.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.