Ovseni kruh brez kvasa – preprost, zdrav in poln okusa
Če iščete zdrav in preprost recept za kruh brez glutena in kvasa, ga boste našli kar doma. Z ovsenimi kosmiči ustvarite hrustljav, okusen in zdrav hlebček.
Tekst: SARA LIPOVŠEK
Pred časom sem v trgovinah iskala brezglutenski ovseni kruh brez kvasa. Kljub vztrajnosti ga nisem našla. Že res, da prodajajo ovseni kruh, a ta poleg drugih primesi vsebuje kvas, povrhu tega pa mu primešajo druge moke, ki vsebujejo gluten. Zato mi ni preostalo drugega, kot da grem v akcijo, in to kar v domači kuhinji.
Oves ne vsebuje glutena, razen če med proizvodnjo pride do mešanja z drugimi žiti. Zato previdno pri nakupovanju, saj mora biti na izdelku izrecno navedeno, da ne vsebuje glutena. Alternativa ovseni moki so lahko tudi ovseni kosmiči. Te imamo vsaj pri nas doma pogosteje na zalogi. Velikokrat jih dobro zmeljem v mlinčku za kavo in moka je na voljo. Vsi naslednji koraki so izredno preprosti in hitri, končni izdelek pa okusen, hrustljav in bogat s koristnimi prehranskimi vlakninami. Predvsem pa poznamo vse sestavine, ki jih v kruh zamesimo. To dejstvo me vsakič znova prepriča, da v domači kuhinji ponovno zadiši po svežem hlebčku. In občutek, še posebej v teh hladnejših jesenskih dneh, ko topla pečica in mamljivi vonj po sveže pečenem kruhu ustvarita prijetno domačnost.
Sestavine
- ½ kg ovsene moke
- 4 žlice ovsenih kosmičev za posip
- 2 žlički soli
- 2 žlički pecilnega praška
- 0,7 l gazirane mineralne vode
- lanena semena
- sezamova semena
- bučna semena
- sončnična semena
Priprava
1. Ovseno moko, sol in pecilni prašek stresemo v posodo. Po želji dodamo še lanena, sezamova, bučna in sončnična semena. Vse dobro premešamo.
2. Nato počasi dodajamo gazirano vodo in mešamo (kar z žlico). Počakamo kakšno minuto ali dve, da vidimo, kako ovsena moka popije vodo, in jo po potrebi še dodamo.
3. Vzamemo ozek pravokotni pekač za peko kruha, ga obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Ravno pravšnja masa je tista, ki iz posode počasi spolzi v pekač.
4. Maso v pekaču posujemo še s celimi ovsenimi kosmiči.
5. Kruh pečemo 1 uro na 160 stopinjah Celzija (obojestransko segrevanje pečice).
6. Po eni uri pečico izklopimo. Kruh pustimo v pečici še 5–10 minut. Nato ga vzamemo iz pečice in stresemo iz pekača, najbolje na kakšno rešetko (uporabite lahko kar tisto iz pečice).
7. Še mlačnega zavijemo v kuhinjsko krpo in počakamo, da se povsem ohladi.
8. Hranimo ga lahko v hladilniku, kjer zdrži brez težav tudi do en teden. Če se proti koncu tedna že malenkost izsuši, ga »osvežimo« tako, da ga popečemo v pekaču ali na ponvi. Popečen in dodatno hrustljav je morda še slajši kot povsem svež.
Objavljeno v reviji Jana, št. 43, 28. oktober 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.
E-novice · Novice
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se