Sestavine za 2–3 osebe
pribl. 140 g (zelene) leče
1 l kokošje jušne osnove (lahko uporabimo kocko)
1 velika čebula
1 strok česna + mleti česen
4 srednje veliki korenčki
1 rdeča paprika
malo soli
poper
ingver v prahu (za noževo konico)
½ čajne žličke mlete paprike
½ čajne žličke kurkume
malo origana
svež peteršilj
oljčno olje
Priprava
1. Lečo namočimo v vodi za kakšno uro ali dve.
2. Čebulo sesekljamo in prepražimo na oljčnem olju. Ko se nežno obarva, ji dodamo na kolobarje narezan korenček in na koščke narezano papriko (naj ne bodo premajhni, če ne želite zelo mehke in razkuhane paprike). Dodamo še sesekljan česen in vse začimbe (razen peteršilja, ki ga bomo dodali čisto na koncu) ter še malo popražimo. Pazimo s soljo, če bomo dodali jušno kocko, da ne bo enolončnica preslana.
3. Lečo odvedimo in jo v cedilu speremo pod tekočo vodo, nato pa dodamo zelenjavni druščini v ponvi. Premešamo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in pustimo rahlo vreti 30–40 minut (odvisno, kako mehke leče si želite – meni al dente ni tako pogodu, zato sem jo kuhala slabih 40 minut). Če leča vmes popije vso tekočino, dodajte nekaj vode.
4. Kuhano enolončnico razdelimo v krožnike in posujemo s svežim na grobo nasekljanim peteršiljem. Postrežemo s kruhom.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 18, 29. april, 2024.