PREHRANA
Drobnjak uporabljamo v kuhinji predvsem svež. S sesekljanim začinimo solate, juhe, omake, namaze, jajčne jedi. Diši po česnu oziroma čebuli, vendar je njegov vonj bolj blag. Prav tako okus. Uporabljamo ga tudi za okraševanje jedi. Užitni so tudi njegovi cvetovi.
V kulinariki dodajamo drobnjak vedno na koncu v že kuhane in pripravljene jedi, ker tako najbolj ohrani okus in aromo. Svež se najdlje ohrani v hladilniku v kozarcu z vodo.
Namaz z drobnjakom
Priprava je preprosta in hitra. Izvrstno se poda h kuhanemu ali pečenemu krompirju in jedem z žara.
Sestavine:
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica majoneze
- 1 žlica kremnega sirčka
- 1 žlica olivnega olja
- velik šop drobnjaka
Priprava: drobnjak zelo na fino sesekljamo. Preostale sestavine zmešamo v skodelici, nazadnje vmešamo še drobnjak. Namaz lahko okrasimo z drobnjakovimi cvetovi.
Svež sesekljan drobnjak potresemo tudi po solatah in kremnih juhah. Izvrstna je tudi drobnjakova kremna juha.
***
Zdravilna kremna juha z drobnjakom
Sestavine:
- velik šop svežega drobnjaka (50 g)
- 1 čebula
- 3–4 krompirji
- 4 žlice smetane ( sladka ali kisla – uporabite tisto, ki vam je bolj všeč)
- ¾ l juhe (ali voda + jušna kocka)
- sol, poper po okusu
- 1 žlička olivnega olja ali masla
- po želji še popečene kruhove kocke in cvetovi drobnjaka za okras
Priprava: čebulo sesekljamo in prepražimo na žlički olja ali masla. Zalijemo z juho in damo banjo kuhat olupljen in na kocke zrezan krompir. Kuhamo približno 20 min, dokler krompir ni kuhan. V juho sedaj dodamo na grobo zrezan drobnjak in smetano. S paličnim mešalnikov gladko zmeljemo. Po okusu popramo in solimo ter okrasimo s cvetovi drobnjaka in potresemo s kruhovimi kockami.
Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 16., 16. april, 2024.