Trentarski krafi so bili značilna božična jed pred odhodom k polnočnici, ponujali pa so jih tudi na sejmu tretjo nedeljo v septembru, ko so kmetje prignali živino s planin. Ta bovška posebnost so pravzaprav kuhani žepki ali krapci iz vlečenega testa z nadevom iz suhih hrušk (tepk), sladkorja in začimb. Recept za to slastno sladico nam je pripravila gospodinja Dora s turistične kmetije Jelinčič (www.slovenia.info/jelincic) v vasi Soča. Gostje njihove kmetije so nad njimi navdušeni, pravi.
Sestavine za vlečeno testo: 0,5 kg bele moke * 2 dcl slane mlačne vode * 1 jajce * ščepec soli * 2 žlici olja; za nadev: 1 kg suhih hrušk * sladkor * cimet * rum * 15 dag masla
Priprava: Iz navedenih sestavin naredimo vlečeno testo, ki naj počiva vsaj pol ure.
Suhe hruške (tepke) najprej operemo, skuhamo do mehkega v vodi in jih ohladimo. Nato odstranimo peške in peclje ter jih zmeljemo. Dodamo malo sladkorja (po okusu), cimet, malo ruma in malo stopljenega masla. Vse to dobro premešamo.
Nato testo oblikujemo v tanke, kratke svaljke in jih razvaljamo v okrogle krpice v velikosti dlani; v sredino krpice položimo za jedilno žlico nadeva. Potem krpico z nadevom prepognemo in polkrožna robova stisnemo s prsti, da dobimo obliko krapca oz. žepka. Krafe kuhamo v vreli slani vodi tako dolgo, da priplavajo na površje. Ko so kuhani, jih poberemo iz vode, postrežemo na krožniku in zabelimo z žličko medu in s stopljenim maslom. Po želji jih lahko zabelimo tudi s prepraženimi drobtinami. Ponudimo še tople. (kb)
Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja
Foto: Tomo Jeseničnik